0

Binnenklimaat Frisse Scholen 'Hot item'

De laatste weken is het binnenklimaat van (frisse) scholen weer volop in het nieuws. Zo organiseerde Agentschap NL op 7 november samen met Bouwstenen voor Sociaal het congres ‘Zeven jaar Frisse Scholen en andere bouwstenen voor de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2013’.

De laatste weken is het binnenklimaat van (frisse) scholen weer volop in het nieuws. Zo organiseerde Agentschap NL op 7 november samen met Bouwstenen voor Sociaal het congres ‘Zeven jaar Frisse Scholen en andere bouwstenen voor de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2013’. Want zeven jaar geleden is Agentschap NL het Frisse Scholen Programma gestart om gemeenten en scholen te stimuleren om minder energie te gebruiken en het binnenmilieu te verbeteren. In zeven jaar tijd is veel bereikt. Vele gemeenten en schoolbesturen hebben energiezuinige en gezonde scholen gerealiseerd. Fabrikanten hebben betere installaties ontwikkeld. Agentschap NL heeft de afgelopen zeven jaar het onderwerp Frisse Scholen geagendeerd, instrumenten ontwikkeld, kennis gebundeld en verspreid en praktijkvoorbeelden belicht.

Meest Frisse Scholen van Nederland
Op het congres werden ook 2 bijzondere scholen in het zonnetje gezet. Basisschool Edith Stein uit Veghel won de prijs ‘Meest Frisse School’ in de categorie Renovatie en Transformatie. De basisschool zit sinds augustus 2011 in het klooster Zijtaart. De school is koploper op het gebied van duurzaam bouwen en verbouwen, vergroende gezonde buitenruimte en onderwijs dat gericht is op duurzaam, groen en gezond. En de Veldhuizerschool uit Ede is uitgeroepen tot de meest frisse nieuwbouwschool van Nederland. De Veldhuizerschool heeft de titel vooral te danken aan haar concept voor minder energiegebruik, dat sinds de realisatie van de school in 2011 van toepassing is. Twee prachtige praktijkvoorbeelden!

Inventarisatierapport Frisse Scholen Programma
Het Frisse Scholen Programma startte destijds in opdracht van het ministerie van VROM/WWI, als onderdeel van het programma Energiebesparing in de Gebouwde Omgeving; dit valt nu onder het ministerie van BZK. Het Frisse Scholen programma richt zich op de gebieden energie en binnenmilieu op het primair en voortgezet onderwijs; zowel nieuwbouw, renovatie als bestaande gebouwen. Communication Concert heeft eerder in opdracht van Agentschap NL een inventarisatie gemaakt van de kennis, ervaringen en instrumenten die zeven jaar Frisse Scholen in Nederland hebben opgeleverd; van marktinitiatieven – projecten, producten en diensten die betrekking hebben op techniek, financiering, proces, informatie en communicatie – tot van recente trends en ontwikkelingen. Lees hier het Inventarisatierapport Frisse Scholen Programma.

Aan de slag met Frisse Scholen?
SBR organiseert de komende tijd de volgende bijeenkomsten op het gebied van Frisse Scholen:

  • Bijeenkomst Passiefscholen OdyZee Kloetinge – 14 november: Een school met een fris binnenklimaat, én tegelijkertijd zeer geschikt voor leerlingen met specifieke wensen? Het kan: een bezoek aan de OdyZee school in Goes, gericht op kinderen met autisme, laat zien hoe u een dergelijk project zelf kunt realiseren. De basis: het passiefhuisconcept.
  • Cursus Werken aan Frisse Scholen – 22 november en 22 januari 2013: Deze cursus geeft u achtergrondinformatie over het binnenmilieu in scholen, maar vooral ook handvatten om zelf aan de slag te gaan aan de hand van Het Programma van Eisen Frisse Scholen van Agentschap NL. Deze cursus richt zich op architecten en aannemers en is ook interessant voor iedereen die betrokken is bij de realisatie of renovatie van gezonde, comfortabele en leerprestatie bevorderende scholen.

Klik hier voor meer informatie over Frisse Scholen.