0

De Schoon Beton App: grijstint beton direct controleren

De grijstint van schoon beton kun je nu razendsnel bepalen met de SBRCURnet Schoon Beton app. Een aanvulling op CUR-Aanbeveling 100.

Door Robbert Drieman, projectmanager SBRCURnet

Vorig jaar is CUR-Aanbeveling 100:2013 Schoon Beton uitgekomen, waarmee de grijstint van schoon beton kan worden bepaald. Schoon beton stelt bijzondere eisen aan het uiterlijk, omdat het in het zicht blijft. Je kunt de grijstint van het beton bepalen met behulp van de CUR-grijsschaal. Stel je eens voor dat dit snel gedaan kan worden door een aantal foto’s van het beton te maken? Vanaf nu is dat mogelijk met de Schoon Beton App, een aanvulling op CUR-Aanbeveling 100:2013!

Kleur beton checken op bouwplaats

Je bent betrokken bij dat prestigieuze project waarbij je een perfect resultaat wilt opleveren. Het hele gebouw is uitgevoerd in schoon beton. Geduldig wacht je tot het beton de vereiste sterkte heeft bereikt en de bekisting verwijderd mag worden. In het contract met de opdrachtgever is afgesproken dat het gebouw overal grijstint IV van de grijsschaal moet krijgen. Na het ontkisten kun je niet wachten om de grijstint te checken. 

Referentie-grijskaart

Voor je de app kunt gebruiken, plak je de bijgeleverde referentie-grijskaart op de muur. Deze kaart zorgt ervoor dat de juiste grijstint kan worden bepaald, zelfs bij wisselende lichtinval in de tijd. Je maakt een referentiefoto van de muur. Daarna maak je van drie meer donkere en drie lichtere plekken foto’s en laat je de app de grijstinten bepalen van deze plekken. Gelukkig, de app geeft grijstint IV aan! Je kunt met een gerust hart de opdrachtgever informeren en het gebouw met het juiste resultaat opleveren. Deze grijskaart wordt bij bestelling van CUR 100 gratis geleverd.

1e indicatie grijstint beton

Voor je eigen documentatie of voor communicatie met personen binnen of buiten je projectteam kun je de testresultaten opslaan als PDF. De app is geen vervanging voor de procedures die in CUR-Aanbeveling 100:2013 staan, maar het kan wel een snel en handig hulpmiddel zijn voor op de bouwplaats. De app geeft een eerste indicatie van de grijstint. 

Test schoon Beton App gratis

Versie 1.0 van de Schoon Beton App is ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft en vanaf nu gratis te gebruiken via www.schoonbetonapp.nl. Scan de QR-code met je smartphone of tablet en probeer hem nu uit! Heb je wensen of suggesties voor verbetering? Neem dan contact met mij op!