0

Blog: Innovatie loont voor MKB-Bouw!

Ondanks de crisis stonden de afgelopen jaren voor diverse MKB-ondernemers ondernemerschap, vernieuwingen en het proactief oppakken van kansen in de veranderde (bouw)wereld centraal.

Door Gerrit de Heer, projectmanager SBRCURnet

Ondanks de crisis stonden de afgelopen jaren voor diverse MKB-ondernemers ondernemerschap, vernieuwingen en het proactief oppakken van kansen in de veranderde (bouw)wereld centraal.

De afgelopen 4 jaar heb ik mij intensief bezig gehouden om ca. 30 MKB-ondernemers in de bouwsector te begeleiden. Ik gebruik hier speciaal niet meer het woord aannemer omdat dit niet meer echt past bij deze bedrijven. Zij bieden steeds meer toegevoegde waarde voor specifieke klantgroepen, en dus kun je hun werk geen aannemen meer noemen. 

Ik ben ervan overtuigd dat deze bedrijven over een paar jaar transformeren naar ondernemingen in huisvestingsoplossingen voor specifieke klantgroepen. Zij gaan vooral doen waar zij altijd al goed in waren,  maar dan nog beter en onderscheidend. 


Grip op bedrijfsprocessen

In het traject IPC GRIP Grip op bedrijfs- en ketenprocessen hebben deze bedrijven zich vooral bezig gehouden met kansen op het gebied van duurzaam bouwen waarbij samenwerken, verhogen van waarde en verlagen van integrale kosten centraal stonden. Iedere bedrijf vanuit zijn eigen perspectief en wil. Niet moeten maar vooral het willen; het ontwikkelen van je eigen gedroomde en vormgegeven toekomst. 

Uiteraard heeft ook in het IPC-traject dat ik begeleid de bouwcrisis toegeslagen. Diverse bedrijven zijn failliet gegaan of hebben moeten inkrimpen. De overgebleven bedrijven hebben ondanks dit alles veel positieve aspecten vanuit IPC opgepakt om te werken aan een onderscheidend aanbod en een sterke basis voor de toekomst. Unaniem bevelen zij zo’n traject ook andere MKB-collega’s aan. De kansen liggen vooral in samenwerking in de keten waarbij gewerkt wordt op basis van het principe evenwaardig!