0

MKB collectieven in Livinggreen: meer werk en meer kwaliteit in duurzame renovatie projecten

Lees de blog "MKB collectieven in Livinggreen: meer werk en meer kwaliteit in duurzame renovatie projecten" door Martijn Kramer, projectmanager SBRCURnet.

Door Martijn Kramer, projectmanager SBRCURnet

Welke rol speelt de MKB-er bij het vormen van collectieven om bestaande gebouwen te verduurzamen? Deze vraag staat centraal in een bijeenkomst voor koepelorganisaties in de bouwbranche op 14 oktober in het Ecohuis in Antwerpen. De organisatie is in handen van de Livinggreen partners. 

Succesvolle voorbeelden

Succesvolle voorbeelden van MKB-collectieven uit Frankrijk en België laten zien dat goede samenwerking zorgt voor meer werk en betere kwaliteit. Hierbij nodig ik u van harte uit om dan aanwezig te zijn. Onderaan deze blog vindt u een mailadres om u aan te melden.

De bijeenkomst op 14 oktober is slechts één van de vele activiteiten die door de Livinggreen partners in de afgelopen tijd in gang zijn gezet. Ook in Europees verband is er de afgelopen maanden veel gebeurd, waarover ik u graag even bijpraat.

Exposities

In Antwerpen, Delft, Lille en Ludwigsburg zijn de meest recente resultaten te zien en te bezoeken. 

De tentoonstelling in het Antwerpse Ecohuis heeft een update gekregen en is afgelopen herfst officieel geopend. De tentoonstelling is interactiever gemaakt om gezinnen met kinderen aan te trekken. Ook de meest recente duurzame bouwmaterialen en technieken zijn er te vinden.

In Delft is een nieuwe tijdelijke expositie te zien. Er is een gekozen voor een tweetal thema’s: duurzame isolatieoplossingen en verlichting. Verschillende opties, zowel LED als gasgevulde lampen, tonen de mogelijkheden van energiezuinige verlichting. Daarnaast zijn er voorbeelden van duurzame isolatieoplossingen te zien. De expositie werd geopend tijdens de startbijeenkomst van de Renovatiewinkel op 1 juli jl. In de renovatiewinkel kunnen huiseigenaren terecht voor een advies over de duurzame renovatie van hun woning.

Advies, informatie en ondersteuning

De inwoners van het Duitse Ludwigsburg kunnen sinds oktober 2013 terecht bij hun lokale Livinggreen centrum voor advies, informatie en ondersteuning bij hun duurzame renovatie project. Het centrum ´Wissenszentrum Energie` is gehuisvest in KUZ gebouw waarin het wordt gecombineerd met de stedelijke bibliotheek.

In het Franse Lille is de transformatie van een monumentale fabriekshal gereed gekomen. Het Livinggreen centrum ‘Maison d´Habitat Durable’ opende haar deuren eind 2013 in dit gebouw. De tentoonstelling in dit Livinggreen centrum laat de belangrijkste basisstappen en materialen zien voor een duurzame renovatie en geeft de huiseigenaar inspiratie om zo’n renovatie te gaan uitvoeren. Ook hier is een adviesservice voor huiseigenaren beschikbaar. Onze Waalse partner Espace Environnement is nu ook betrokken bij het runnen van een Livinggreen centrum in hun regio. Zowel in Lille als in het Waalse Charleroi zijn met hulp van deze centra MKB collectieven opgericht die inmiddels een goede positie hebben in de lokale markt voor duurzame renovatie. Op 14 oktober zullen deze worden gepresenteerd.

Intensiever samenwerken

Nu alle Livinggreen centra klaar zijn gaan de partners intensiever samenwerken om gebouweigenaren en MKBers in de bouwsector te bereiken en met elkaar in contact te brengen. Het startschot voor deze nieuwe gezamenlijke acties is gegeven tijdens een bijeenkomst in Lille in januari. Sindsdien is een gezamenlijke communicatie strategie gemaakt. 

Er zijn inmiddels verschillende acties uitgevoerd om huiseigenaren te bereiken in de verschillende regio´s en steden. Ook zijn er verschillende initiatieven gestart waarin MKBers samenwerken en collectieven vormen. Livinggreen zal voor de MKBers een aantal kennismodules voor duurzame renovatie ontwikkelen. Daarvoor is een nieuwe partner aan het consortium toegevoegd: Saxion Hogescholen uit Deventer.

De Livinggreen partners zijn dus volop bezig! 

Ik hoop dat we op 14 oktober samen met de koepelorganisaties een volgende stap kunnen zetten om het aanbod van MKBers en de vraag van de woningeigenaren beter op elkaar te laten aansluiten. Graag begroet ik iedereen die hierin een rol wil spelen op 14 oktober in het Ecohuis in Antwerpen. 

De uitnodiging en het programma voor 14 oktober vind u via deze link.

Voor meer informatie over deze bijeenkomst en om u op te geven voor deelname kunt u een mail sturen naar livinggreen@sbrcurnet.nl.

Voor meer informatie over onze activiteiten kunt u onze laatste Nieuwsbrief downloaden via deze link.