0

Ondernemen om Amersfoort te verduurzamen

Lees de blog "Ondernemen om Amersfoort te verduurzamen" door Gerrit de Heer, projectmanager SBRCURnet.

033Energie en BouwMensenAmersfoort werken eraan

Door Gerrit de Heer, projectmanager SBRCURnet

Regionaal bouwen aan duurzame huisvesting. Samenwerken én competenties ontwikkelen zijn hierin belangrijke werkwoorden. Ik krijg hier veel energie van, die ik vervolgens met veel plezier en passie investeer in deze koplopers via ons KennisPartner programma en www.energiewerkplaats.nl. Jan Costa, voorzitter 033Energie en directeur van Bloemendal Bouw/De Partner, ziet het 033Energie- consortium  als een samenwerkingsverband met duidelijke doelen:

1.  Het creëren van bewustwording van duurzame huisvesting bij de regionale woonconsument

2.  Het realiseren van concrete regionale duurzame huisvesting waarbij alle consortium-deelnemers hun eigen doelen kunnen realiseren.

Veel praktijkkennis opgedaan

Op de homepage van www.033Energie.nl wordt de teller van bovenstaande doelstellingen bijgehouden. Inmiddels hebben meer dan 24.000 woningen een energielabel (bewustwording) en meer dan 12.000 woningen zijn al aangepakt. Hiermee is de laatste jaren ook veel praktijkkennis opgedaan over hoe je duurzaamheid verkoopt én hoe je het waarmaakt. Dit vraagt volgens Jan om continue competentieontwikkeling in zowel het nieuwe ondernemen, het borgen van duurzame kwaliteit én het samenwerken tussen de verschillende ketenpartijen en vakmensen.

Ondanks dat er flinke stappen zijn gemaakt zijn er nog grote uitdagingen, overigens kenmerkend voor koplopers. Als grote stap kan hier de VVE aanpak als voorbeeld worden genoemd. Met de consortiumpartners Eneco en RaboBank Amersfoort is een exclusief financieringsaanbod voor het verduurzamen van bestaande woningen.  Voor de woningeigenaren resulteert dit niet alleen in  lagere huisvestingskosten, maar ook in meer comfort en een hogere verkoopwaarde.

Competentieontwikkeling

Op het terrein van continue competentieontwikkeling maakt 033Energie gebruik van de initiatieven van BouwMensenAmersfoort, het regionale opleidingscentrum voor de bouw. Directeur Timo Jansen, één van de trekkers van het ‘nieuwe’ opleiden binnen BouwMensen (35 locaties door het land), zet een nieuwe aanpak rondom duurzaamheid neer. De locatie wordt momenteel uitgebreid met een duurzaamheidscentrum voor duurzaam bouwen dat in maart 2014 wordt geopend. Voorlichting, ontmoeting, samenwerken en opleiden gaan hier samen. Bij het verduurzamen van de regio Amersfoort staan het borgen van kwaliteit én competentieontwikkeling in duurzaam bouwen  centraal.

Deze week krijgen de vakmensen van 033Energie én regionale bouwbedrijven een  tweedaagse training in duurzaam bouwen (wat, waarom en hoe). Trainingen voor UTA-personeel en management staan ook op de agenda. Samenwerking binnen bedrijven is erg belangrijk om duurzaamheid te verkopen én waar te maken. Om van je klanten ambassadeurs te maken is werken aan gemotiveerde én competente medewerkers van groot belang. Motto BouwMensenAmersfoort én 033Energie: maak van al je medewerkers ambassadeurs in Duurzaam Bouwen.Koplopersbijeenkomst

In april organiseert SBRCURnet een Koplopersbijeenkomst rondom de opening van het BouwMensenAmersfoort duurzaamheidscentrum,  met het thema ‘samenwerken aan duurzaam bouwen met aandacht voor competentieontwikkeling’. Op deze bijeenkomst zullen in ieder geval 033Energie en BouwMensenAmersfoort hun aanpak en resultaten presenteren. Deze bijeenkomst is  vooral bedoeld voor koplopers uit de bouw die echt vorm willen geven aan proactief ondernemen in duurzaamheid. Houd onze website in de gaten! 

Op de blog van 033Energie wordt regelmatig geschreven over nieuwe kansen én resultaten. Het is leuk te melden dat inmiddels ook omliggende gemeentes bekijken of ze het 033Energie-concept kunnen kopiëren. 


Jan Costa, voorzitter033Energie