0

Bouwarbeidsmarkt

Social return, lean bouwen, klantgericht denken; de bouwsector verandert doordat de Nederlandse economie aantrekt, door strengere eisen qua energiebesparing en door beter voorbereide klanten. Dit vraagt om soft skills.
 
Hoe zorgen we voor de juiste scholing; hoe motiveren we jongeren om voor de bouw te kiezen? En hoe motiveren we medewerkers in de bouw om zich te blijven scholen en aan de slag te blijven? Op deze pagina kunt u projecten vinden die met de bovenstaande vragen aan de slag gaan.

De thema's binnen dit onderwerp zijn onder andere:

 1. Social return:
  Bieden van goede toegang tot de bouwarbeidsmarkt voor mensen met een beperkte toegang tot de arbeidsmarkt.
 2. Competentie ontwikkeling:
  Verhogen kwaliteit van arbeid in organisaties waardoor meer toegevoegde waarde ontstaat.
 3. Duurzame inzetbaarheid:
  Verhogen duurzame inzetbaarheid van de medewerkers, met name op het gebied van gezondheid, betrokkenheid, motivatie, creativitieit en vaardigheden.
 4. Instroom jongeren:
  Concrete maatregelen om jongeren te motiveren om te kiezen voor een VMBO, MBO of HBO opleiding in de bouw.

Video "Wat speelt er op op het gebied van bouwarbeidsmarkt?"

kennispartnerproject

Duurzame inzetbaarheid

In een reeks bijeenkomsten worden er directeuren en personeelsmanagers van 10 bedrijven uit de bouwsector meegenomen in het traject richting duurzame inzetbaarheid van personeel. Dat traject begint met een visie: waar staat jouw bedrijf over 10 jaar. Welke kennis en competenties zijn nodig om het beste uit het team te halen?

Meer over dit project

kennispartnerproject

Verbeterprogramma

Dura Vermeer Materieeldienst infra wil haar klanten nog beter van dienst zijn met betere interne processen. Het vakmanschap van de individuele medewerkers speelt hierin een grote rol. Als medewerkers de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen in hun eigen vakgebied, doen ze hun werk met meer plezier. Dan is de optelsom: plezier + passie = betere prestaties. Maar hoe haal je nu het beste uit de aanwezige competenties en mate van betrokkenheid?

meer over dit project

Social Return

We doen dit voor de mensen

Weet wie er in je bestand zit, ken de sectoren en weet wie in welke sector aan het werk kan aldus Tom Sauer, senior projectleider social return bij De Zijl Bedrijven (DZB) in Leiden. Niet iedereen is geschikt om bijvoorbeeld in de infra aan het werk te gaan. Als onderdeel van de gemeente Leiden is DZB de afgelopen jaren sterk veranderd: van een sociale
werkvoorziening die mensen werk biedt naar een modern re-integratiebedrijf dat mensen aan het werk helpt op de
arbeidsmarkt.

Meer over dit project

Inspiratieproject

Social Return Rudolf Steiner College

Social return maakte 5% van de aanneemsom uit bij de renovatie van het Rudolf Steiner College in Rotterdam. Hoe COMeG erin slaagde om dit voor meer dan 100% in te vullen, kunt u lezen en zien in de video van dit project.

meer over dit project

Inspiratieproject

De ingenieur van 2025

Het organiseren van een symposium met alles wat daarbij komt kijken, stelt hoge eisen aan de soft skills van de studenten. Soft skills die zo belangrijk zijn in de bouw- en infrasector.
Doel van het symposium was om vanuit verschillende invalshoeken een visie te geven op de ingenieur van 2025.

Meer over dit project

kennispartnerproject

Gaan voor plezier, passie en prestaties

Focus op de klant én aandacht voor de medewerkers hielp familiebedrijf Kleijngeld mede de bedrijfsvoering gezond te houden de afgelopen jaren.

Kleijngeld_medewerkers__2__highlight_large-1438074461
meer over dit project

Kennispartnerproject

Gageldonk-West

Om Social return te realiseren spant Lithos Bouw & Ontwikkeling zich in om wijkbewoners aan een baan te helpen in de bouw van 150 nieuwbouwwoningen.

Gageldonkwest__2__highlight_large-1429708261
meer over dit project

BouwLokalen - archief

Bouwlokalen

Er zijn 2 bouwlokalen-series geweest over het thema Bouwarbeidsmarkt met de onderwerpen: ‘Social return biedt kansen’ en ‘Werken aan duurzame inzetbaarheid’. Klik op de onderstaande knop voor archief informatie en aankomende series.

Logo_bouwlokalen_120_highlight_large-1422538071
Naar Bouwlokalen.nl

Kennispartnerproject

Multidisciplinaire kennisontwikkeling

In dit project is in samenwerking met een 19-tal gespecialiseerde aannemers geïnventariseerd welke competenties het personeel nodig heeft om multidisciplinair ingezet te kunnen worden met de daarbij verdiepende kennis op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en energiezuinigheid.

lees verder

kennispartnerproject

Duurzaam bouwen met prestatiegarantie

Wat vraagt duurzaam bouwen met prestatiegarantie van de kwaliteit, betrokkenheid en motivatie van het personeel bij een MKB-bedrijf? Boswijk Bouw & Elektra ging aan de slag met deze vraag en ontwikkelde een bedrijfsstrategie met competenties als één van de uitgangspunten.

lees verder

Kennispartnerproject

Herbestemming zwembad Beekhuizen

Een oud zwembad met inzet van burgers verbouwen tot zes ecologische, energieneutrale woningen.

Beekhuizen_09_highlight_large-1432725668
meer over dit project

Kennispartnerproject

Duurzame inzetbaarheid bij VORM

Projectontwikkelaar en bouwbedrijf VORM maakt werk van duurzame inzetbaarheid.

Schema-aanleiding-vorm_highlight_large-1439470980
meer over dit project

Kennispartnerproject

Regionale Arbeidsmarkt Informatie

De regio Amersfoort heeft SBRCURnet gevraagd om onderzoek te doen naar de behoefte onder bedrijven voor de komende jaren. Als jongeren weten waar de kansen voor de arbeidsmarkt liggen, kunnen ze een keuze maken met perspectief en op de juiste beroepen instromen in de bouw.

meer over dit project

Kennispartnerproject

Katwijk Bouwt!

Op elke bouwplaats opleiden en op alle bouwprojecten in de regio is minimaal één leerling aan het werk. Dat is het hoofddoel van Katwijk bouwt!

Foto_jongeren_katwijkbouwt_highlight_large-1446630169
meer over dit project

Inspiratieproject

Werken aan herstel aardbevingsschade in Groningen

De bouwarbeidsmarkt is over het algemeen een lokale aangelegenheid. Dat geldt ook voor de inzet van vakmensen bij het herstel
van de aardbevingsschade in Groningen. Het Centrum Veilig Wonen dat het schadeherstel coördineert zet zoveel mogelijk
regionale vakmensen in. Via een erkenningsregeling kunnen zij aantonen dat ze aan de gestelde eisen voldoen, ook op het gebied van bewonerscommunicatie.

Download hier de PDF

Kennispartnerproject

Hooghkamer

Hoe integreer je de visie van Active House in je dagelijks bouwpraktijk?

Hooghkamer_highlight_large-1422538527
meer over dit project

Kennispapers


Blogs

Heeft je leidinggevende de juiste competenties?

29 juni 2017

Ken jij als leidinggevende de talenten van je collega’s? En kun je goed delegeren en plannen? Belangrijke vragen, die mij tijdens een kennissessie over Duurzame Inzetbaarheid aan het denken zetten. Het was de 4e bijeenkomst van een serie in het kader van het Kennispartnerproject Duurzame Inzetbaarheid Noord-Holland-Noord. Deze keer zoomden we in op de rol van de leidinggevende. Want die is namelijk cruciaal. 'Uiteraard', hoor ik je denken. Maar in hoeverre beschikken jouw leidinggevenden daadwerkelijk over de benodigde competenties?

Blog-duurzame-inzetbaarheid-klein_thumb_large-1498733097
Alle Blogs tonen » Verbergen »