0

Duurzaam bouwen

Duurzaam Bouwen is een heel breed onderwerp en een heel breed begrip. De definitie die we hanteren is dat het gaat om overwegingen en keuzes die ervoor zorgen dat onze leefomgeving en de natuur erop vooruit gaan, in plaats dat zij aangetast worden. 

Duurzaam bouwen heeft effect op de keuzes die we maken in het bouw- en beheerproces. Naast duurzame overwegingen spelen er tal van praktische en economische zaken die de keuzes beïnvloeden. 

Binnen duurzaam bouwen belicht SBRCURnet vooral de duurzame keuzemogelijkheden en praktische oplossingsrichtingen. Met als doel dat duurzaamheid een geïntegreerd onderdeel wordt van de dagelijkse bouwpraktijk.

SBRCURnet en Duurzaam Bouwen

SBRCURnet heeft het onderwerp duurzaam bouwen als volgt onderverdeeld in drie grote sub-thema’s:

Binnen deze grote stromen zijn nadere onderverdelingen en focuspunten aangegeven.

Verder ziet u dat duurzaam bouwen binnen SBRCURnet niet beperkt blijft tot wat direct onder deze thema’s valt; ook bij andere onderwerpen vindt u aspecten van duurzaam bouwen terug. Bij verduurzamen bestaande bouw speelt energie een grote rol.  Bij constructies, materialen en bouwtechniek zijn zowel energie (o.a. luchtdicht bouwen) als duurzaam materiaalgebruik belangrijke aspecten.

Externe links:


"Waarom moet de bouw verduurzamen? En kunnen we die ambitie concreet vormgeven?"

Publicaties

Praktijkboekpassiefhuis_3d_750px_cover-1440762666
 99,00

Praktijkboek Passiefhuis - 602.15

Ook in de Nederlandse bouwsector is passiefhuis een begrip geworden en is synoniem met energiezuinige bouw. Het ontbreken van een praktisch Nederlandstalig handboek en de enorme ontwikkeling die passiefhuis de laatste jaren heeft doorgemaakt zijn dan ook de aanleiding geweest dit vernieuwde boekw...

Jaar: 2015

Alle publicaties tonen » Verbergen »

Infobladen

Energiesprong_thumb-1422538590

Energiesprong 05c: Functioneel uitvragen en gunnen - 472

De markt uitdagen voor innovatieve oplossingen Deze kennispaper is onderdeel van de set Energiesprongkennispapers Woningbouw Huur. De totale set geeft een compact en compleet beeld van de opgedane kennis binnen het programmaonderdeel Woningbouw Huur. De in deze paper voorgestelde werkwijze is vooral van belang tijdens de transitiefase waar we momenteel nog inzitten. Zodra er voldoende Nul-Op-de-Meter concepten voor de desgewenste opgaves op de plank liggen, zijn deze processen niet meer nodig en kan er uit de beschikbare proposities (concepten) gekozen worden. Aanbevolen voorkennis: de algemene kennispaper ‘Comfortabel en betaalbaar wonen door Nul-Op-de-Meter’ en de kennispaper ‘Van aanbesteden naar afnemen’.

Alle infobladen tonen » Verbergen »

Kennispapers

Cover3d-kennispaper_duurzame_bouw_gww-def_cover-1508239949

Kennispaper: Haal eenvoudig het beste uit de Duurzame Bouw - K735.17

U wilt als gemeente, provincie of waterschap concreet aan de slag met duurzaamheid in GWW-projecten. Maar hoe pakt u dat aan? Deze kennispaper helpt om de duurzaamheidsambities van uw eigen organisatie en van stakeholders te bundelen. Door regelmatig de duurzaamheidsambities te betrekken bij ...

Jaar: 2017

Alle kennispapers tonen » Verbergen »

Blogs

Middeleeuwse martelpraktijken

7 september 2017

Kent u het Spaanse paard? Dit middeleeuwse martelwerktuig werd gebruikt om bekentenissen aan mensen te ontfutselen, en bestond uit een houten ‘paard’ met een zeer spitse rug. De arme stakkers werden hier schrijlings op geplaatst met gewichten aan hun voeten om zo langzaam in tweeën gespleten te worden.

Bas_hasselaar_overlay_thumb_large-1465973028
Alle Blogs tonen » Verbergen »