0

Beton

Cover-magazine-januari-beton

Button-magazine

Betonprogramma

Binnen het programma ‘beton en betonconstructies’ wordt samen met de markt algemene ontwikkelingen getoetst en onderzocht, waarbij de resultaten worden vastgelegd in praktijkdocumenten zoals CUR-aanbevelingen. 

Implementatie

De Programmaraad acht het haar taak om te zorgen voor een verantwoorde implementatie van nieuwe ontwikkelingen. Geen rem, integendeel, maar wel een kritische blik. De consequenties van nieuwe ontwikkelingen moeten goed in kaart worden gebracht. Want anders kunnen ontwikkelingen zelfs leiden tot sub-optimalisaties. Lees meer in de betonspecial van ons digitale magazine.

Programmaraad

De samenstelling is:

 • Aad van der Horst, voorzitter (BAM Infraconsult / TU Delft)
 • Johan Galjaard (VNconstructeurs, ABT)
 • Jan Heuveling (VOBN)
 • Andrew Koster (TNO) 
 • Albert Manenschijn (Rijkswaterstaat GPO)
 • Ton Pielkenrood (BFBN)
 • Fred Snel (Van Nieuwpoort)
 • Edwin Vermeulen (Cement&BetonCentrum)
 • Simon Wijte (TU/e, Hageman)
 • Mark van der Wolf (Ballast Nedam)
 • Cindy Vissering (SBRCURnet, coördinator) 

Erwin Vega
Erwin Vega
Programmamanager Bouwmaterialen en -producten

Telefoon: 015 - 303 05 18

Vakkennis over beton is veelzijdig

Beton is een veelzijdig materiaal dat in de volle breedte van de bouw wordt toegepast. Door de jarenlange ontwikkeling van het materiaal wordt er steeds meer mogelijk: superslanke constructies in (ultra-)hogesterktebeton, architectonische hoogstandjes, circulair beton, 3D-printen van beton, enzovoorts. De ontwikkeling van het materiaal is nog altijd in volle gang. 

Kwaliteit beton borgen

De introductie van experimentele mengsels en nieuwe technieken voor dagelijks gebruik brengt risico’s met zich mee. Binnen het programma ‘beton en betonconstructies’ borgen we in praktijkdocumenten en CUR-Aanbevelingen de kwaliteit en leggen de constructieve veiligheid vast.

CUR-aanbevelingen helpen de betonsector bij het maken van afspraken en bij het toepassen van innovaties. 

Vakkennis over beton

De handboeken, tools en CUR-aanbevelingen vindt u gegroepeerd naar thema hieronder. Een greep uit de recente vakkennis over beton die wij bieden: 


Publicaties

Autogene_krimp_3d_cover-1478166717

Autogene Krimp - CRW 720.16

Fase 1: Preadvies

Bij de realisatie van betonnen constructies wordt regelmatig schade in de vorm van scheurvorming geconstateerd. Autogene krimp wordt, zeker in de praktijk, als ‘lastig’ ervaren. Onzekerheden en het ontbreken van kennis op dit vlak leiden tot discussies en conflicten tussen opdrachtgevers en uitvo...

Jaar: 2016

Alle publicaties tonen » Verbergen »

Infobladen

Alle infobladen tonen » Verbergen »

Kennispapers

Png3d_cover-geopolymeerbeton_cover-1500546512

Kennispaper: Geopolymeerbeton, voorgespannen kanaalplaten - K734.17

Beton is veruit het meest toegepaste bouwmateriaal ter wereld. Het wordt traditioneel vervaardigd met cement als bindmiddel. Omdat bij de productie van cementklinker, de basisgrondstof voor de huidig toegepaste cementen, veel CO2-emissie optreedt, wordt gezocht naar alternatieve bindmiddelen met ...

Jaar: 2017

Alle kennispapers tonen » Verbergen »

Blogs

Alle Blogs tonen » Verbergen »