0

Herbestemming, wat heb je eraan?

Lees de blog "Herbestemming, wat heb je eraan?" door Ernst Haagsman, eigenaar Ernstarchitect.

door: Ernst Haagsman eigenaar Ernstarchitect

Twee maanden geleden heb ik de herbestemmingsacademie gevolgd. Een leuke en leerzame ervaring. Het is nu dus even geleden, tijd om eens terug te blikken. Wat heb ik eraan gehad en wat weet ik er nog van?

Het begint

Dinsdagochtend liep ik in het zonnetje naar de herbestemmingsacademie. “Een herbestemmingsacademie. Leuk. Het programma ziet er veelbelovend uit: tjokvol met informatie, excursies, interessante sprekers en deelnemers. Ik ben benieuwd.” Mijn gedachten gaan verder en ineens sta ik voor een gloednieuw enigszins flamboyant gebouw. Ah, hier is het! Even later begint de academie over de nieuwe realiteit en de veranderende maatschappij. Enkele quotes van de eerste dag:

“Erfgoed = betekenisgeving”
“We zijn klaar met bouwen. Nieuwbouw is overbodig, herbestemmen volstaat.”
“Eigendom heeft ons de crisis gebracht. Wat is dan wel een oplossing?”

Nieuwe realiteit, nieuwe informatie

Natuurlijk waren er veel tips en er was een overvloed aan informatie. Die informatie werd nog eens verhonderdvoudigd. Elke deelnemer krijgt namelijk toegang tot dropbox. Deze dropbox is tot de rand toe gevuld met informatie over herbestemmen en transformeren. Dat is gelijk ook het voornaamste wat mij is bijgebleven: er is veel, heel veel informatie over herbestemmen en transformeren. Eén deelnemer vatte dit gevoel kernachtig samen: “Het is zoveel materiaal dat ik een beetje een ‘Alice in Wonderland’-gevoel krijg…”
En deze informatie verandert ook nog eens voortdurend. Een concept dat vorig jaar werkte, is nu al achterhaald. Dat heeft vooral betrekking op de financiering van een transformatie. Dat is momenteel het lastigste onderdeel en dat vraagt veel creativiteit. Maar zolang er naar creatieve oplossingen wordt gezocht blijft er hoop. Het is pas echt crisis als er geen antwoorden meer zijn op de vragen.

Ontmoedigd? Welnee, je moet ‘t gewoon doen, transformeren.

Is die stortvloed aan informatie dan niet ontmoedigend? Ja, je kan nooit alles lezen of weten. Maar daarnaast is transformeren ook een kwestie van gewoon doen. Dat werd op de tweede dag in het Schieblok in Rotterdam wel duidelijk. Er kwamen veel concrete voorbeelden langs en het belangrijkste wat me daarvan is bijgebleven, is: De meest succesvolle transformaties en herbestemmingen worden gedaan door mensen die het al jaren doen.

Dus wil je ook graag transformeren, zoek dan samenwerking met die partijen. Herbestemmen en transformeren zijn complexe opgaven die niet in één dag van de grond komen. Deze opgaven vragen om samenwerken en kennisdelen. De vakantieperiode die voor de deur staat, biedt ook nog eens een uitgelezen mogelijkheid om je kennis te vergroten. Ik ga proberen om een stuk van de informatieberg weg te lezen.