0

Conceptontwikkeling is proces van lange adem

Lees de blog "Conceptontwikkeling is proces van lange adem" door Joke Bults, stichting Pioneering.

Door Joke Bults, Stichting Pioneering

Het is meestal een lange weg om van productontwikkeling te komen tot een prototype en verkoop van een nieuw product. Dat geldt ook voor de ontwikkeling van de Smart Cube, de basis achter de LandschapLodge. Maar vanaf het moment dat Pioneering met het bedrijfsleven startte met de vertaling naar de LandschapLodge is de ontwikkeling heel snel gegaan. De 1e Lodge staat inmiddels in de fabriek, klaar om in de vrije natuur te plaatsen.

Ontstaan LandschapLodge

Het concept voor de LandschapLodge ontstaat tijdens de afstudeeronderzoeken ‘Smart Cubes’ van twee masterstudenten van de Universiteit Twente, onder begeleiding van Pioneering, het Twentse platform voor vernieuwing in de bouw. In deze afstudeeronderzoeken zijn autarkische eenheden ontwikkeld die dankzij Phase change materials een constante temperatuur hebben, zonder toevoeging of afvoer van energie. 

Parallel aan deze afstudeeronderzoeken ontwikkelt de Stichting Duurzaam innovatief Twents! Landschaphotel (DiT!L) een duurzaam en innovatief hotelconcept, gericht op de beleving van het landschap. De hotelkamers liggen verspreid in het landschap op grond van agrariërs die daarvoor een vergoeding krijgen. Zij kunnen daarmee investeren in natuurbeheer. Onderdeel van het vraagstuk van stichting DiT!L is de ontwikkeling van een geheel zelfvoorzienend, industrieel, duurzaam en flexibel gebouwconcept. 

Concrete marktvraag en prijsvraag

Michael Kok van DiT!L zoekt hiervoor in 2012 contact met ons. Als chef werkplaats Hightech Systemen en Materialen bij Pioneering zie ik hiervoor direct wel mogelijkheden.. De link tussen enerzijds de vraag van stichting DiT!L en het afstudeeronderzoek van de Universiteit Twente is snel gemaakt. Een concrete marktvraag zal de ontwikkelingsweg van de Smart Cube aanzienlijk versnellen, is mijn gedachte. Ik benader daarom een aantal deelnemers van Pioneering die sterk inzetten op duurzaamheid en flexibel bouwen. 

Voor de vormgeving van de LandschapLodge  selecteren we via een prijsvraag een architect. Schipper Douwes Architectuur wint deze prijsvraag.  Samen met de Pioneeringdeelnemers De Groot Vroomshoop Bouwsystemen en Loohuis Installatiegroep wordt de LandschapLodge verder doorontwikkeld. 


BV LandschapLodge

De 3 partijen hebben inmiddels een BV gevormd om de LandschapLodge in de markt te zetten. Onder begeleiding van Pioneering verkennen ze de marktkansen. Wij zetten sterk in op producten en processen die een vernieuwing in de bouw kunnen betekenen. Door bedrijven met elkaar te koppelen en nieuwe (product)ontwikkelingen te begeleiden, zorgen we ervoor dat initiatieven zoals de LandschapLodge een grotere kans maken op succes. 

De fabricage en montage van het 1e prototype vindt plaats in de zomer van 2015 en inmiddels staat de 1e Lodge klaar in de werkplaats van De Groot Vroomshoop. In september en oktober wordt het interieur van de Lodge gemaakt . Streven is de Lodge eind oktober in het Overijsselse landschap te plaatsen. 

Doorontwikkeling 1e prototype

Een continue verbetering van het concept is noodzakelijk om de afzetmarkt te vergroten. Dus ontwikkelen we het concept nog verder door. We maken diverse scenario’s en ontwerpaanpassingen om de kosten te verlagen, het proces verder te industrialiseren en de milieu-impact te reduceren. Hierbij is ook SBRCURnet betrokken.

Samen gaan we dit product in de mark zetten. Met heel veel plezier. Want het is een voorrecht om bij deze ontwikkeling betrokken te mogen zijn. Het geeft enorm veel energie om dit prachtige product tot stand te zien komen. Ik ben ervan overtuigd dat de LandschapLodges een groot succes zullen worden.

Meer over de auteur
Joke Bults werkt als projectmanager voor Pioneering. Dit is het Twentse platform voor vernieuwing in de bouw, dat als doel heeft duurzame innovatie in de sector te bevorderen door in projecten ondernemers te koppelen aan overheid, onderzoek en onderwijs. SBRCURnet is als kennispartner betrokken bij het LandschapsLodge project. Een complete beschrijving van het LandschapsLodge project vindt u op de pagina Inspiratieprojecten op deze website.