0

De kracht van samenwerking: sta open om te delen

Lees de blog "De kracht van samenwerking: sta open om te delen" door Evert-Jan Geluk, Gelukgroep.

Door Evert-Jan Geluk, Gelukgroep

Hoe houd je je als MKB’er staande in alle geweld? Vernieuwing bestaande bouw, renovatie-concepten, energiebesparing, onderhoudsregisseur, co-creatie, allianties. De ontwikkelingen in de bouw- en onderhoudswereld volgen elkaar, mede onder druk van bezuinigingen en afdrachten, razendsnel op. 

Als eigenaar van een onderhouds- en afwerkingsbedrijf met 100 medewerkers stel ik mezelf bovenstaande vraag met regelmaat. Ook wij hebben met deze veranderende markt te maken. Pas je het aanbod aan, richt je de organisatie anders in om aan de vraag te kunnen voldoen? Ga je op zoek naar duurzame samenwerking?

Randvoorwaarden

De eerste voorwaarde is: Ken je markt en je organisatie. Weet wat de zwakke en de sterke punten zijn. Zorg daarnaast voor een heldere missie en visie, weet welke kant je als organisatie op wilt. Dit helpt bij het scherp stellen van het vizier én schept helderheid bij de opdrachtgever. Van alle walletjes mee-eten,  ‘een beetje van dit en een beetje van dat’ kan op de korte termijn interessant zijn, maar op de lange termijn zal je tegen de grenzen van je eigen organisatie oplopen. 

Ook belangrijk: zorg dat het kennisniveau binnen de organisatie op peil blijft. Er zijn tal van cursussen en seminars die dat goed mogelijk maken. Als laatste: sta open om te delen!

Opdrachten

Naast de wil om aan de vraag van de markt te kunnen voldoen, zullen er ook concrete opdrachten moeten zijn. In onze regio smaken we het genoegen met opdrachtgevers van doen te hebben die voortvarend te werk gaan en vernieuwingen doorvoeren. 

Via een opdrachtgever als aanjager is  in de regio een ketensamenwerking ontstaan tussen bedrijven met verschillende specialismes. Onderhouds-, glas-, isolatie- en installatiebedrijven. Ieder met zijn  specifieke specialisme. We vullen elkaar aan en komen zo tot een breed aanbod. Dankzij deze ketensamenwerking kunnen we de opdrachtgever tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding ontzorgen bij het onderhouden en verduurzamen van het bestaande woningbezit. 

Induco

De samenwerking tussen genoemde bedrijven heeft inmiddels geleid tot het bundelen van de krachten in één organisatie, Induco. We kunnen nu een breed pakket met producten en concepten, veel kennis en één aanspreekpunt aanbieden. 

De samenwerking is intensief en blijft niet beperkt tot het delen van producten. Het delen van kennis en kunde maakt als geheel sterker en vervolgens slagvaardiger. Innovatie komt sneller op gang. Momenteel werken we met SBRCURnet samen om als groep en als individueel bedrijf verder te ontwikkelen en te innoveren.

Delen is vermenigvuldigen

De afgelopen jaren heb ik geleerd dat je door te delen kunt vermenigvuldigen. Door de ketensamenwerking kunnen we nu  dankzij  Induco een breed aanbod neerleggen en voldoen aan de vraag vanuit de markt. Met Induco worden inmiddels mooie projecten gerealiseerd. Wat jaren terug ver weg leek, is nu bereikt. Waardoor? De kracht van samenwerking!

Kennispartnerproject

Leveranciersalliantie Induco (Innovatief Duurzaam Collectief) is een nog niet eerder vertoonde vorm van samenwerking van 9 gespecialiseerde bedrijven in onderhoud, glas en installaties. Voor 2014 heeft Induco de concrete opdracht (van woningcorporatie Stadlander) om 800 woningen energiezuinig te renoveren. Dit project gebruiken de betrokken bedrijven om in 2014 in eigen verantwoordelijkheid een gezamenlijk business- en samenwerkingsmodel te ontwikkelen, waardoor ze zich in 2015 kunnen onderscheiden met een innovatief aanbod. SBRCURnet is als Kennispartner bij dit project actief.