0

De piano en het gebouw

Lees de blog "De piano en het gebouw" door Barbera Peters, Themamanager Brandveiligheid - SBRCURnet.

Door Barbera Peters, Themamanager Brandveiligheid - SBRCURnet

Als klein kind vond ik het altijd al fascinerend hoe warme, vrolijke pianoklanken je in vervoering kunnen brengen. Ik wilde daarom een eigen piano! Want op een piano zou ik zó kunnen spelen. Helaas kwam ik bedrogen uit. Naast het feit dat ik de piano niet kreeg (veel te duur), zou ik ook nog lessen moeten nemen om hem te leren bespelen. Hoezo? Zo moeilijk kon dat toch niet zijn?

Vals

Vanuit mijn werk bij SBRCURnet kom ik veel mensen tegen die metaforisch piano spelen. Hierbij is een piano als een gebouw: het object waarop je speelt kost een hoop geld, je moet je er behoorlijk in verdiepen voor je met de juiste toetsen mooie klanken weet te maken en je moet hem regelmatig onderhouden. Als alles is afgestemd en klopt, krijg je pas tevreden luisteraars die bereid zijn ervoor te betalen. Daarom moet je je verdiepen in je gebouw want bij teveel valse noten zullen je aanhangers afhaken.


Vanzelfsprekend

Natuurlijk is een piano niet helemaal te vergelijken met een gebouw. Een gebouwbeheerder staat voor veel meer vraagstukken. Denk eens aan rendementen, locatie, huurcontracten en energierekeningen. De bouwkundige staat en de (brand)veiligheid vormen daarbij óók een belangrijk aspect. Huurders vinden het vanzelfsprekend dat dit allemaal goed geregeld is. Voor de gebouwbeheerder is het ook vanzelfsprekend dat hij hiervoor verantwoordelijk is, maar in mijn praktijk op het gebied van brandveiligheid kom ik helaas soms toch nog gebouwen tegen waarbij de kwaliteit minimaal is. En waarbij nogal wat noten gekraakt moeten worden om die kwaliteit omhoog te krijgen. 

Mensenwerk

Ook al is een piano nog zo duur, de kwaliteit van de muziek hangt samen met de kundigheid van de pianist. Kwaliteit is mensenwerk. De gebouwbeheerder moet ervoor zorgen dat de kwaliteit van een gebouw en de bedrijfszekerheid tegen evenredige kosten gewaarborgd blijven. Dit kan alleen door integraal veranderingen in je gebouw op te pakken en het planmatig te onderhouden. Hiervoor moet je je bewust zijn van de mogelijke risico’s die zich (gaan) voordoen. Je moet zelf investeren in de kennis die hiervoor nodig is. 

Ambitie

Helaas is er van pianospelen nooit wat gekomen bij mij. En een gebouw beheren ook niet. Maar ik heb wel geleerd dat verdiepen in de materie kennis oplevert waarmee je vakkundig je ambitie kan realiseren. Op deze manier kan je kunde beter omzetten in kwaliteit en dát is uiteindelijk waar het om draait. Want wie wil er nu niet graag een veilig, duurzaam én kwalitatief goed gebouw?

Pianolessen

SBRCURnet verzorgt als kennispartner in de bouw uw pianolessen: een brede range aan tools, cursussen, publicaties en workshops. Die zorgen ervoor dat u in uw gebouw de beste kwaliteit naar boven haalt, u uw huurders te woord kunt staan en hen een veilig en robuust gebouw kan bieden.

Kijk eens op de site www.brandveiliggebouw.nu. Hier vind je de juiste informatie voor elk brandveiligheidsvraagstuk van uw gebouw. Wilt u al meteen beginnen met de lessen? Kijk eens naar de cursus Brandveilig beheren van gebouwen op of bezoek één van de masterclasses op het Nationaal Brandveiligheidsevenement op 16 april 2015.