0

De waarheid in het midden

Gezond bouwen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit de aandacht krijgt die het verdient? Zonder andere belangrijke aspecten zoals betaalbaarheid en energieprestatie uit het oog te verliezen. Dat was de vraag die we u stelden op onze nieuwjaarsbijeenkomst in januari.

door Bas Hasselaar, projectmanager SBRCURnet

Gezond bouwen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit de aandacht krijgt die het verdient? Zonder andere belangrijke aspecten zoals betaalbaarheid en energieprestatie uit het oog te verliezen. Dat was de vraag die we u stelden op onze nieuwjaarsbijeenkomst in januari. 


Bij SBRCURnet zijn we bezig met het opzetten van een programma Gezonde Gebouwen, of Healthy Buildings voor het internationale publiek. Het hogere doel van dit programma is om de gebouwde omgeving in Nederland gezonder te maken. En dan bedoelen we gezonder op de manier dat het verblijf in een gebouw een positieve bijdrage levert aan het lichamelijk en geestelijk welzijn van de personen die erin verblijven. 

Vraagstukken
Hoe we dit programma gaan inrichten is nog niet helemaal duidelijk. We zijn nog hard aan het werk om de juiste insteek te vinden en de juiste vragen te stellen. En dat deden we ook tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst: wat zijn belangrijke vraagstukken binnen een programma Gezonde Gebouwen? In de slipstream wilden we een beetje sparren over de vraag hoe we de gebouwde omgeving gezonder kunnen maken. 

Bagage voor studenten 
Verrassend genoeg zagen de aanwezigen een duidelijke richting op die laatste vraag: onderwijs. We moeten de studenten op hogescholen en universiteiten nu de juiste bagage meegeven. Over een jaar of vier, op het moment dat ze bij diverse werkgevers neerstrijken, kunnen zij dan hun kennis over gezonde gebouwen in de praktijk gaan brengen. En zo kan langzaamaan de bouw worden geïnfiltreerd door jonge mensen die kennis hebben over gebouwen met een goed binnenklimaat. 

En de bestaande voorraad dan?
Toch was ik daar niet helemaal tevreden mee. Want er is een enorme gebouwvoorraad die nu al staat en die problemen heeft met binnenklimaat: slechte ventilatie, vochtproblemen, weinig daglicht, tocht, etc. Veel van deze woningen zijn in het bezit van corporaties of investeerders. Mijn vraag was hoe we deze grote partijen ertoe zouden kunnen bewegen om te investeren in een beter woonklimaat voor de bewoners. 

Ontluisterend
Het antwoord was ontluisterend. Volgens mijn gesprekspartners was het onbegonnen werk om de grote partijen zover te krijgen. Te groot, te traag, te weinig belang. Nee, als ik echt wat voor elkaar zou willen krijgen zou ik me moeten richten op de kleine partijen, de startups. Kleine snelvoetige partijen die innoveren, die snel kunnen schakelen en die gretig zijn om nieuwe ideeën in de markt te zetten. Als ik maar genoeg van dat soort innoverende partijen om me heen zou verzamelen en met elkaar in contact zou brengen, dan zouden er vanzelf wel een paar succesvol worden en de markt op een volstrekt nieuwe manier benaderen. Net als Tesla de markt voor elektrische auto’s een enorme boost heeft gegeven. Het gevolg zou zijn dat de gevestigde partijen vervolgens wel zouden móeten innoveren, willen ze niet volledig rechts ingehaald worden en uiteindelijk irrelevant worden. 

Meters maken
Het is een interessante benadering. Eentje waar zeker een kern van waarheid in zit. Maar ik weiger te geloven dat we de huidige grote partijen maar gewoon moeten opgeven. De waarheid zal ergens in het midden liggen. De kleine partijen hebben we nodig voor de broodnodige innovatie. Maar om meters te maken hebben we de medewerking van de grote spelers nodig. Hoe die nu bij elkaar te krijgen op een manier dat beiden daar blij van worden, dat zal de uitdaging worden.