0

De zachte kant van BIM: de BIR beer

Lees de blog "De zachte kant van BIM: de BIR beer" door Wouter Notenbomer, projectmanager SBRCURnet.

Door Wouter Notenbomer, projectmanager SBRCURnet

Halverwege het BIR-event werd ineens duidelijk dat er een beer weggegeven zou worden. Ja, u leest het goed, een BEER. Op woensdag 16 oktober werd het BIR-event: vliegwiel voor vernieuwing gehouden in de Doelen te Rotterdam. De bouwinformatieraad, oftewel de BIR, organiseerde dit congres om haar plannen te presenteren voor 2014. Wat hebben BIM, de BIR en een beer met elkaar gemeen?

BIM-waardenonderzoek

De BIR heeft medio 2013 het BIM-waardenonderzoek laten uitvoeren. Dit was bedoeld om te ontdekken welke waarden belangrijk zijn voor de invoering en het gebruik van BIM. De eerste resultaten zouden op het BIR-event gepresenteerd worden.

Helaas werd er op het BIR-event nauwelijks gepraat over waarden tijdens de plenaire sessies. Heel kort werd er iets gezegd over het BIM-waardenonderzoek. De resultaten van dit onderzoek werden slechts terloops genoemd. Zijn waarden voor de implementatie van BIM dan niet belangrijk?

Soft BIM

Begin 2013 heeft de BIR zichzelf gereorganiseerd onder leiding van het Opdrachtgeversforum. In de zomer heeft dit geleid tot een strategie voor de implementatie van BIM. De belangrijkste rollen die de BIR zich toe dicht zijn stimuleren, regisseren en conditioneren. Dit wil zij gaan doen op de volgende onderwerpen:

  • Management & organisatie
  • Informatietechnologie
  • Mens & cultuur
  • Processen

Door de aandacht op deze onderwerpen te focussen, zouden betere prestaties moeten ontstaan. De (informatie)technologie is op orde. De software werkt naar behoren, maar daar wordt nog niet optimaal gebruik van gemaakt. Waar de aandacht nu naar uit zou moeten gaan, en wat nogal eens onderbelicht wordt, is de mens & cultuur kant van BIM.

De werkwijze die het samenwerken met BIM vereist, vraagt andere competenties van werknemers dan dat ze tot dusver gewend waren. Ofwel, de zachte kant van BIM. En dat is waar de Nederlandse bouwsector niet goed in is. Als we eenmaal aan het werk zijn, is het bijna een schande om bij je werkgever aan te kloppen dat je bijscholing nodig hebt. Maar op het moment dat je niet meer wil bijleren, sta je stil. Sterker nog, je gaat achteruit, omdat anderen jouw positie over zullen nemen. Hier komt het BIM-waardenonderzoek om de hoek kijken.

De BIR-beer

En dan die zachte knuffelbeer die door dagvoorzitter Judith de Bruijn aan het einde van de dag werd uitgereikt. De zachte beer die de zachte kant van BIM moest benadrukken. Een kant die slecht uit de verf kwam op de dag dat het er over had moeten gaan. De BIR-beer ging naar de persoon die zich het meest hard maakt voor de implementatie van BIM: Rob Roef. Commercieel directeur van Construsoft en bestuurslid van buildingSMART.

BIM-leerlijnen

Bent u wel zo verstandig om te investeren in uw toekomst? Dan kunt u bij SBRCURnet diverse BIM-cursussen en –leerlijnen volgen. Kijk voor meer informatie in de brochure BIM-academie op onze website