0

Energiebesparing? Toch maar de warme pantoffels!

´Het draait om de bewoner´. Dat was de titel die de heer Liebregts onlangs koos voor zijn blog voor Renda, kennisplatform Bestaande Bouw. Een titel die ik ook had kunnen kiezen. Een tekst die ik bijna had kunnen schrijven, maar dus niet schrijf. Daarom is mijn eerste blog voor de Energiewerkplaats een persoonlijke. Want ik ben immers niet alleen een professional maar ook een bewoner.

Door: Bart Mulder, VACpunt Wonen
Expert op het gebied van gebruikskwaliteit van woning & woonomgeving

´Het draait om de bewoner´. Dat was de titel die de heer Liebregts onlangs koos voor zijn blog voor Renda, kennisplatform Bestaande Bouw. Een titel die ik ook had kunnen kiezen. Een tekst die ik bijna had kunnen schrijven, maar dus niet schrijf. Daarom is mijn eerste blog voor de Energiewerkplaats een persoonlijke. Want ik ben immers niet alleen een professional maar ook een bewoner.

“Aan de slag dan maar”. Dit dacht ik toen er een subsidiepot vrij kwam voor het na-isoleren van bestaande woningen. Sinds kort ben ik namelijk de trotse eigenaar van een oud luchtdoorlatend huis vol met kieren. De natuurlijke ventilatie en de vogelgeluiden van buiten zijn heerlijk. Maar de eerste winter is nog niet voorbij en het eerste minpunt komt aan het licht: kou! Welke stappen moet ik nemen om mijn woning energiezuiniger te maken om zo een bijdrage te leveren aan het behalen van de overheidsdoelen?

Makkelijk zo’n label, of toch niet?

Als woonconsument, had ik een uitgangspunt nodig. Hoe handig is dan het energielabel! Ik vul enkele gegevens in en ik ben op de hoogte van mijn huidige label, mijn verbruik en welke besparingsmaatregelen ik tegen welke kosten moet treffen. Zo heb ik direct inzicht in de terugverdientijd. Helaas begint hier voor de gemiddelde eigenaar al een kleine zoektocht. Want wat is een betrouwbaar, en gratis instrument, voor het vast stellen van een label? Want net als andere bewoners, gebruik ik het geld liever voor de maatregelen zelf. Na wat googlewerk voerde ik bij enkele ‘labelbepalers’ mijn gegevens in. Verrassing nummer één: twee verschillende labels. Wat nu? ‘Wie’ moet ik vertrouwen en welke maatregelen moet ik nemen en welke juist niet? Worden wij niet een beetje voor de gek gehouden? Want zit er niet een groot verschil tussen de theoretisch berekende (label) energiebesparing en het daadwerkelijke energieverbruik? Ja.

Wij zijn de schuldige!

En aan wie ligt dit: De bewoner! Aan u en mij. Het gedrag van de bewoner blijkt namelijk vaak hét ‘knelpunt’ te zijn bij het behalen van de energiebesparingsdoelen van de overheid. Zo komt uit onderzoek naar voren dat bewoners van woningen met een slecht label zich energiezuiniger gedragen dan bewoners van een energiezuinige woning met een A- of B-label. Daarom is het zo belangrijk dat de bewoner niet als obstakel, maar als vertrekpunt wordt gezien bij energiebesparing. Energiebesparende maatregelen moeten worden afgestemd op hoe bewoners met de woning omgaan. Het is immers de bewoner die uiteindelijk aan de knoppen draait van de maatregelen. En die bewoner blijkt niet altijd logisch te handelen. Ik ook niet.

Op dit moment laat ik mijn woning nog maar even zoals die is. Tot ik verder ga heb ik mijn beste aankoop ooit gedaan: pantoffels. Zonder subsidie, comfortabel, voor mij op maat gemaakt en met een ontzettend korte terugverdientijd. Vertrouwen, maatwerk en comfort. Zijn dat dan de indicatoren waar het om gaat? Hier de volgende keer meer over