0

Hoe moeilijk kan het zijn om een Active House te bouwen?

Lees de blog van Bas Hasselaar Hoe moeilijk kan het zijn om een Active House te bouwen?

door Bas Hasselaar, projectmanager SBRCURnet

Jeremy Clarkson, voormalig presentator van het televisieprogramma Top Gear, kon het op onnavolgbare wijze zeggen: ‘How hard can it be?’. Hij heeft zelfs een boek geschreven met dezelfde titel, waarin hij verschillende vraagstukken probeert te beantwoorden. Uiteraard komt hij daarbij meer problemen tegen dan hij oorspronkelijk had voorzien, maar niettemin moest ik herhaaldelijk aan zijn uitspraak denken de afgelopen tijd.

Eind juli heb ik de vergunning aangevraagd voor de bouw van mijn huis. Allereerst: Hoera!! De eerste stap is gezet! De gemeente heeft nu een wettelijke acht weken de tijd om mijn aanvraag te beoordelen, eventueel nog eenmalig verlengbaar met een periode van zes weken als ze er in die acht weken niet uitkomen. En dat frustreert een beetje. Want werkelijk: hoe moeilijk kan het zijn? In mijn ogen zijn er twee uitkomsten mogelijk: of ze beoordelen mijn aanvraag direct en wachten nog een aanvullende zeven weken met het antwoord verzenden of ze laten mijn aanvraag zeven weken liggen om in de laatste week te denken: “Oh sh*t, deze moeten we nog beoordelen. Nou, vlug maar even dan.” Overigens is bij de aanvraag van mijn vorige bouwplan (dat niet doorging) volgens mij iets vergelijkbaars gebeurd, maar bedachten ze te laat dat mijn plan nog beoordeeld moest worden en werd er een verlenging van zes weken aangekondigd.

Vervolgens wees een buurman me erop dat ik het beste maar zo snel mogelijk bouwstroom kon aanvragen op mijn kavel, omdat daar ook een wachttijd op zat. In de laatste week van juli heb ik dus via mijnaansluiting.nl een bouwaansluiting voor water en elektra aangevraagd voor mijn kavel. Als onderdeel van de aanvraag kon ik aangeven in welke week ik graag de aansluiting gerealiseerd zou willen hebben, waarbij de eerstvolgende mogelijkheid de week van 10 oktober was. Tien oktober! Dat is tien weken later! Hoe moeilijk kan het zijn? Je stuurt een busje langs met een paar mensen met scheppen en tangen, graaft een gat, maakt de aansluiting en gooit het gat weer dicht! Natuurlijk heb je professionals nodig die weten wat ze doen, maar zijn er werkelijk 10 weken voor nodig om te bedenken wat je wanneer moet doen? Het lijkt me dat dit vrij vaak gebeurt en dus een routineklusje zou moeten zijn.

Wachttijd van 3 maanden

Een paar weken geleden was ik bezig met het uitwerken en uitzoeken van de fundering voor mijn woning alvorens alle plannen naar de constructeur te sturen. Onderdeel van het uitzoekwerk was achterhalen hoe lang de heipalen zouden moeten worden en waar ik die vandaan zou kunnen halen. En wat blijkt? Op het bestellen van heipalen staat een wachttijd van drie maanden. Drie maanden! Hoe moeilijk kan het zijn? Zoveel verschillende maten en lengten zijn er niet, leg gewoon een voorraadje aan! Hetzelfde geldt voor de kanaalplaatvloeren als we het er toch over hebben.

En zo blijken er ontzettend veel processen en zaken te zijn waar een enorme wachttijd voor is. En met enorm bedoel ik dan langer dan twee tot vier weken. Het zal waarschijnlijk mijn onervaren consumentenbenadering zijn, maar waarom moet alles zo lang duren? Het is niet alsof er van alles speciaal voor mij op maat gemaakt moet worden. Alle bouwmaterialen komen gewoon uit een standaard catalogus of zijn standaard maten. Misschien is er een achterstand bij alle instanties waar ik dingen aanvraag of geregeld wil hebben, maar het lijkt me dat als je al op voorhand aangeeft dat er een wachttijd is, je of te weinig mensen in dienst hebt, of je de interne processen nog een heel stuk efficiënter kan maken.

Duimen draaien

Om te voorkomen dat ik straks weer een paar maanden moet gaan zitten duimendraaien, onderzoek ik nu of ik bepaalde dingen gewoon alvast moet gaan bestellen, hoewel de bouwvergunning nog niet rond is. Stel dat mijn ontwerp nog aangepast moet worden op last van de gemeente, dan zullen de aanpassingen minimaal zijn en geen invloed hebben op de hoofddraagconstructie. Het scheelt al (hoewel financieel gezien ongunstig) dat ik niet mag heien omdat bij mijn buren dan de borden uit de kast trillen. Ik zal dus boorpalen moeten toepassen, en daar zit geen wachttijd op.

Eind september krijg ik als het niet tegenzit mijn omgevingsvergunning. En dan ga ik vol gas van start met de bouw van mijn Active House.

Deze blog is eerder gepubliceerd op de website van Active House NL, een netwerk van architecten, adviseurs, toeleveranciers, kennisinstituten en bouwers dat eenholistische benadering van bouwen deelt.