0

Kennis en kunde van bouwvakkers is goud waard

Lees de blog "Kennis en kunde van bouwvakkers is goud waard" door Gerrit de Heer, projectmanager SBRCURnet.

Door Gerrit de Heer, projectmanager SBRCURnet.

Respecteren en uitdagen van je vakmensen op de bouwplaats? Hoe doe je dat? VORM bouw geeft het antwoord binnen het Kennispartnerproject Veiligheid, Kwaliteit én Duurzaamheid op de bouwplaats. Bijvoorbeeld met het pilotproject Hart van Groenewoud in het kader van Beter bouwen doe je samen. Ik vind dat dit in dit project echt wordt gewerkt aan sociale innovatie in de bouw. Belangrijk, omdat je volgens mij op deze manier écht duurzame verbeteringen in de bouw creëert.

Maar wat heeft VORM dan exact gedaan? Ik neem u kort mee:

Lean 2.0 wordt in het project uitgerold met concrete doelstellingen op het terrein van:

 • Het verhogen van de klanttevredenheid
 • Het reduceren van verspillingen
 • Het verbeteren van de veiligheidsindex
 • Het verlagen van de CO2-uitstoot
 • Afvalscheiding met als doel de afvalvrije bouwplaats in 2015
 • Het optimaliseren van de logistiek
 • Het verhogen van de medewerkerstevredenheid

Trainen en coachen

VORM heeft begrepen dat – om al deze doelstelling te behalen – het verhogen van de medewerkerstevredenheid cruciaal is. In augustus 2013 is het bedrijf daarom gestart met het trainen en coachen van het bouwplaatspersoneel op het project Hart van Groenewoud. Doel: met elkaar de resultaten verbeteren.

Er werd gestart met aandacht voor de vakmensen. door het uitvoeren van een medewerkerstevredenheidsonderzoek. De actiepunten die daaruit voortkwamen zijn serieus opgepakt: om de vier weken was er een training/coaching sessie op de bouwplaats om het huidige werk te verbeteren. Daarnaast hield de uitvoerder Henk Vermeulen wekelijkse verbetersessies om elke week minimaal één verbetering door te voeren. Henks rol is hierdoor veranderd: hij is meer een coachend uitvoerder geworden die iedereen faciliteert en het beste uit alle medewerker haalt. Hij werd hierbij ondersteund door Joris Belt, trainer/coach op het vlak van Lean 2.0.

Mooie resultaten

De resultaten tot nu toe, bij 75% realisatie van het werk, laten het volgende zien:

 • Er is sprake van 100% afvalscheiding; daarmee loopt dit project voor op het doel van velen in de sector: de afvalvrije bouwplaats. Dit project laat een directe besparing op de afvalkosten zien van ongeveer 125.000 euro.
 • De VCA is zeer positief verlopen. De auditor gaf een compliment voor de overzichtelijke en nette bouwplaats.
 • Het kantoor heeft een advies ontvangen met verbeterpunten in de ontwerp- en voorbereidingsfase; het opvolgen hiervan kan de integrale kosten met meer dan 5% verlagen, en kan de doorlooptijd met 10% reduceren.
 • Uit een volgend medewerkerstevredenheidsonderzoek is gebleken dat de bouwplaatsmedewerkers het bouwwerk én de bouwplaats beschouwen als de hunne (eigenaarschap).

Personeelsdag in De Kuip

De aanpak binnen Beter bouwen doe je samen stond ook centraal tijdens de VORM-dag in de Kuip op 18 maart. Alle bouwplaatsmedewerkers (ca. 100) gingen aan de slag met leuke, uitdagende en activiteiten, waar ook competitie-elementen in zaten. Na de start om 07:00 met koffie en lekkere broodjes, was de opdracht om tuinmeubelen te ontwerpen uit steigerhout. Deze werden vol enthousiasme gemaakt. De opbrengst ca. 10.000 euro (via Marktplaats) ging naar het goede doel Spieren voor Spieren. Daarna volgden de resultaten van het pilottraject Hart van Groenewoud. Deze aanpak werd tot nieuwe werkwijze voor alle nieuwe projecten neergezet.

Na de presentaties werden de mensen verdeeld om actief aan diverse verbetertrajecten mee te doen (gelijk ervaren!). Na een heerlijke lunch ging iedereen naar buiten om voetbalspellen te doen en een teamsamenwerkingsopdracht. Vervolgens presenteerde ik het onderwerp teamsamenwerking vanuit topsportpersepectief, en maakte daarna de link naar teamprestatie in de bouw met een samenwerkingspel. Ben Wijnstekers (oud Feyenoord/Oranje speler) sloot het actieve deel af met een korte presentatie en de voetbal quiz Petje Op Petje Af. Na een heerlijk warm buffet gingen iedereen voldaan en tevreden naar huis.

Aandacht en respect

Dit voorbeeld van VORM bevestigt dat werkelijke aandacht en respect voor de bouwvakkers belangrijk is om hen uit te kunnen dagen; om met elkaar in het bedrijf én met bouwpartners tot betere resultaten te komen. De gedane investeringen worden hier dubbel en dwars terugverdiend en vormen een basis voor een gezonde toekomst. Mijn devies is dus: gebruik de kennis en kunde van de werkvloer. Begin concreet in een project en laat dit als een olievlek in je organisatie landen. Onthoud daarbij dat goede en tastbare praktijkvoorbeelden aanslaan. Zo kun je je onderscheiden, ook in deze moeilijke tijd!

Dit kennispartnerproject wordt u mede aangeboden door het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Bouwnijverheid en is begeleid door SBRCURnet.

Wilt u ook ondersteuning van een Kennispartner voor uw bouwproject? Neem dan vrijblijvend contact met ons op: www.sbrcurnet.nl/kennispartner