0

Soms zit het mee...

En soms zit het tegen. Afgelopen week was zo’n week. Misschien had ik het aan moeten zien komen, maar ja, dat is achteraf praten.

door Bas Hasselaar, projectmanager SBRCURnet

En soms zit het tegen. Afgelopen week was zo’n week. Misschien had ik het aan moeten zien komen, maar ja, dat is achteraf praten.

Ik woon nu ongeveer een maand in mijn nieuwe huis. En het is heerlijk. Er is zoveel (dag)licht dat ik er zelfs nog niet aan toe ben gekomen om lampen op te hangen, omdat het binnen pas donker wordt op het moment dat het buiten ook donker wordt, en we zijn net voorbij de langste dag van het jaar. De rommel begint voorzichtig te klaren omdat kamer voor kamer steeds meer ingericht en afgerond wordt en zowel mijn kinderen als ik voelen ons helemaal thuis. Maar we zijn er nog niet. 

Een van de zaken die nog niet klaar zijn is de nokvorst op mijn dak. De bouw in Nederland loopt weer als een trein, en dat heeft consequenties voor levertijden. Zo ook voor het zetwerk dat ik nodig heb om mijn dak en dakranden af te werken. Zeven weken levertijd. 
Nu kan ik best even vooruit zonder dat mijn dakgoot mooi is afgewerkt met een randje, of zonder lekdorpel onder mijn kozijnen. Maar het ontbreken van een nokvorst is toch wel lastig. Omdat mijn woning zo geïntegreerd s ontworpen, kunnen twee op het eerste oog volstrekt ongerelateerde zaken toch invloed op elkaar hebben. Om even specifiek te worden: het ontbreken van de nokvorst zorgt ervoor dat ik nu met een elektrisch warmte-element mijn douchewater verwarm. Waarom? Dat zal ik uitleggen. 
Een van de innovaties in mijn woning is dat ik de afvoerluchtstroom van de warmtepomp gebruik om mijn PV panelen te koelen. Mijn dak bestaat uit geïntegreerde PV panelen. Die hebben een spouw om ongewenste opwarming te verminderen. Omdat de luchtstroom uit mijn warmtepomp een temperatuur heeft van 5 graden, kan ik daarmee goed mijn PV koelen door deze in de spouw onder de panelen in te blazen. De afvoer heeft dus een open kanaal door mijn dak heen en komt onder de panelen uit. Omdat ik nog geen nokvorst heb die regenwater óver de panelen laat afwateren, is het op het moment nog zo dat regenwater over een regenkerend, dampopen folie onder de panelen door kan stromen. Om te voorkomen dat de regen de afvoerbuis van de warmtepomp instroomt, is deze opening nog afgedekt met dit folie. Dit heeft natuurlijk tot consequentie dat de warmtepomp nog niet ingeschakeld kan worden, want dan zou deze zijn afvoerlucht niet kwijt kunnen.

Soms zit het mee

Ik woon al wel in mijn huis. Ik wil ook douchen en in bad kunnen, en heb dus warm water nodig. Mijn boilervat wordt in beginsel opgewarmd door de warmtepomp. Maar omdat een warmtepomp vele malen efficiënter is bij relatief lage temperaturen, zit er een elektrisch verwarmingselement in het boilervat om zo nu en dan de temperatuur tot boven de 60 graden te verwarmen om legionellabesmetting tegen te gaan. En omdat mijn warmtepomp nog niet ingeschakeld kan worden omdat de afvoer nog dicht zit, moet ik nu elektrisch het boilervat verwarmen. En dat kost vier tot vijf keer meer energie dan als ik mijn warmtepomp wel kan inschakelen. En zo zorgt de lange levertijd voor mijn dakafwerking ervoor dat ik elektrisch mijn douchewater verwarm.

Langzaam begint nu gelukkig het normale leven weer zijn weg te vinden. We zitten nog in de vakantieperiode, maar ik werk het grootste deel van de vakantie gewoon door. Er moet gekookt worden, boodschappen gedaan, en de was moet worden gedaan. En dat laatste is waar het even mis ging afgelopen week. Mijn wasmachine is ruim 12 jaar oud en heeft inmiddels al een paar verhuizingen meegemaakt. En daar is hij niet beter van geworden. Afgelopen week heeft hij de geest gegeven. Toen ik daarop mijn handgewassen wasgoed in de droogtrommel wilde drogen omdat ik nog geen waslijnen heb, stopte ook die ermee. Onaangename verrassing op een ongelukkig moment, zo net na een verhuizing. Ik heb dus een nieuwe wasmachine en droogtrommel besteld. Natuurlijk wel direct de zuinigste op de markt, waardoor mijn energieverbruik voor wassen en drogen met een factor drie tot vier is afgenomen. Nu nog mijn dak afmaken zodat ik voor mijn warm tapwater hetzelfde kan zeggen.