0

Totaal integraal bouwen

Lees de blog "Totaal integraal bouwen" door Natalie Prinsen, projectmanager SBRCURnet.

door Natalie Prinsen, projectmanager SBRCURnet

Om het ontwikkel- en bouwproces te verbeteren en verder te brengen, moeten we binnen de sector op een andere manier met elkaar gaan samenwerken. Integraal samenwerken. Er zijn al vele artikelen over geschreven. Grote winsten zijn er te behalen. En een kwalitatief beter eindresultaat. We weten het inmiddels.

We laten kansen liggen

Dus we kunnen aan de slag. Hoe? Eh, gewoon beginnen. Dat blijkt best ingewikkeld. Nu las ik begin deze maand een heel interessant artikel in de Volkskrant. Het ging over de vraag welke instrumenten in te zetten zijn om bedrijven en burgers te overtuigen van de noodzaak te investeren in duurzaamheid. Maar ‘overtuigen’ blijkt allerminst een probleem.

Hoewel de meeste Nederlanders zich er echt wel bewust van zijn dat gedragsverandering noodzakelijk is, werken de meeste maatregelen niet. Ik heb het gevoel dat dat ook geldt wanneer we als bouw praten over integraal samenwerken. We wéten wel dat het belangrijk is, maar het lukt ons niet om het handen en voeten te geven. Toch moeten we er mee aan de slag.

Met begrip van andere kennisvelden

Volmaakt, algeheel, volledig, compleet, onverdeeld, … volgens het woordenboek zijn dit allemaal synoniemen voor het woord ‘integraal’. Mooie woorden. Veelbelovend. Maar hoe? Het is complex. Het vraagt van alle betrokken partijen verder te kijken dan de grenzen van hun eigen vakgebied. Werken vanuit eigen expertise, maar met begrip van andere kennisvelden. Gezamenlijk ontwikkelen. Het gaat dus verder dan het kiezen en toepassen van technische deeloplossingen. Het gaat om het integraal ontwikkelen van een totaaloplossing. Geen sub optimalisaties, maar een onverdeeld geheel. Een volkomen integraal totaalplaatje. Maar hoe pakken we dit dan aan?

Stap uit uw comfortzone

Een goed doordacht werkplan. Daar beginnen we altijd mee. Logisch, want het biedt houvast. Daar houden wij van. Een beetje zekerheid. Toch zou ik in dit geval nogmaals willen zeggen: begin gewoon. In een blog op lifehacking.nl over doelen behalen zonder plannen te maken , is het heel mooi verwoord. Doelen zijn belangrijk maar stappen plannen volgen kan belemmerend werken. Het is bovendien – onbewust – een manier om het ‘doen’ nog even uit te stellen. Stap uit uw comfort zone en verleg uw grenzen. Dat is wat we nodig hebben in deze tijd.

Inspirerend praktijkvoorbeeld van bouwteam+

Overtuigen hoeft niet meer. Een eindje op weg helpen misschien wel. Het is niet eenvoudig om gewoon te beginnen. Laten we daarom leren van anderen. Er zijn immers partijen die er al ervaring mee hebben opgedaan. Ervaring met het integrale ontwikkelproces. Het bouwteam+ is een prachtig voorbeeld.

Het bouwteam+ heeft Proyecto Roble gerealiseerd. Een veelbesproken voorbeeld, en niet voor niets. Het is “een zeldzaam voorbeeld van een volledig integraal ontwerp”. Ga daarom eens in gesprek met het bouwteam+.

Hoe hebben zij dit voor elkaar gekregen? Luister naar hun verhaal en aanschouw het uiterst duurzame resultaat. Kom op 19 november naar Proyecto Roble. En daarna? Gewoon beginnen.