0

Waarom biedt innovatie u toekomstperspectief?

Lees de blog "Waarom biedt innovatie u toekomstperspectief?" door Gerrit de Heer, innovatieadviseur bij SBRCURnet.

Door Gerrit de Heer, innovatieadviseur bij SBRCURnet

Innoveren is niet voor niets een werkwoord. Bouwen aan concrete innovatie, maar ook werken aan het verbeteren van je bedrijfsprocessen door deze kritisch te beschouwen: voor wie én met wie doe je het? In de dagelijkse business betekent dit keihard werken. Passie, Prestaties én Plezier zijn hierbij belangrijke kernwoorden.

Innovatieve voorbeelden

Om te laten zien hoe ook u kunt bouwen aan innovatie, neem ik u mee in mijn ervaring van de laatste drie jaar in het innovatietraject IPC-AVM Innovatie in de Metselbranche. Ik heb 20 MKB-ondernemers (vooral gespecialiseerde bouwers en bouwproducten producenten) ondersteund in hun drang naar innovatie en vernieuwingen. De initiator van dit innovatietraject was AVM, de Aannemersvereniging Metselwerken.


En met veel passie, prestatie en plezier, hebben we de volgende gemeenschappelijke én zichtbare resultaten bereikt:

  1. Momenteel wordt er in Deurne een pilotwoning gebouwd met prefab ambachtelijk metselwerk. Ambachtelijk vakmanschap in een nieuw jasje. Ooit door AVM met Baksteenfabrikanten en TNO geïnitieerd, en nu opgepakt door diverse ondernemers.
  2. Klimatologisch werken. Een initiatief waar 4 AVM leden bij zijn betrokken om zelf dit onderwerp beet te pakken in het kader van Weersonafhankelijk bouwen en de nieuwe wijze van logische bouwen te ervaren. Dit heeft geresulteerd in een webshop waar zij ook hun innovaties aan andere partijen aanbieden.
  3. Oprichting van het MADEcenter – kenniscentrum metselwerk waar continu innoveren de uitdaging is voor de ondernemende participanten. De afgelopen jaren is hier in dit innovatietraject al veelvuldig gebruik van gemaakt.
  4. SafeFirst brengt vakmensen op veilige hoogte.

Innovatie als onderdeel van bedrijfsvoering

Naast deze grote zichtbare resultaten zijn ook tal van individuele resultaten geboekt. De deelnemers hebben gemerkt dat innoveren een belangrijk onderdeel van hun normale bedrijfsvoering moet worden. Niet dat er altijd gelijk geheel nieuwe zaken ‘geboren’ worden, maar ze hebben ontdekt dat ook de verdieping in klanten én bouwpartners zicht geeft op betere toekomstige resultaten.

Met kleine verbeteringen en toegevoegde klantwaarden is veel voortuitgang geboekt. Ook maakten de deelnemers kennis met allerlei tools die hen inzicht gaven in coachend leidinggeven. Ze ontdekten dat dit lukt door groeiende zelfkennis en meer inzicht in de ander, onder het motto: ‘Samenwerken aan Duurzaam Bouwen vraagt om continu competentie-ontwikkeling’.

Uiteraard zijn we met elkaar in deze lastige periode in de bouw ook in moeilijke trajecten terecht gekomen. Maar werken met Plezier, Passie én aan Prestaties hebben ons toch elke keer de motivatie gegeven om met elkaar stappen en stapjes te blijven zetten.

Building Changes

De Aannemersfederatie Nederland heeft inmiddels de organisatie Building Changes opgezet. Zo zorgen zij ervoor dat samenwerken aan vernieuwing en innovatie de benodigde blijvende aandacht krijgt. Innoveren gaat ook om het activeren, waarderen, ontwikkelen én uitdagen van het vakmanschap in een inspirerende omgeving. Continu leren en verbeteren door doen is hierbij het motto.

Met ons symposium Innovatie in en rondom de gebouwschil op 2 april in het MADEcenter geven we formeel gezien invulling aan de afronding van het IPC-project van 3 jaar, maar willen we doorstarten om energiek aan de slag te blijven met innoveren. Innoveren biedt toekomstperspectief! Deze bijeenkomst is exclusief voor ondernemende ondernemers in de brede bouw&installatiesector die willen innoveren.

Trots op ICP-AVM

Zelf ben ik trots dat ik de IPC-AVM ondernemende ondernemers heb mogen faciliteren. Het heeft mij ook weer nieuwe energie, inzicht en kunde gegeven. Dit heeft onder andere geresulteerd in de workshop Van Moeten naar Willen waar ik MKB-bedrijven mee kan faciliteren om laagdrempelig met innoveren aan de slag te gaan.