0

Wat kunnen we doen om jongeren voor de bouw te laten kiezen?

Hoe maken we jongeren enthousiast voor de bouw? Lees het antwoord van Fred Janssen, winnaar van onze 1e Kenniskraker.

En de winnaar is…: Fred Janssen! Deze verbetermanager en eigenaar van o.a. 2c management gaf wat ons betreft het meest complete antwoord op de vraag die we stelden in aflevering 12 van Kennispartner BouwTV: ‘Hoe kunnen we jongeren verleiden om te kiezen voor de bouw?’

door Gera de Vries, programmamanager Bouwarbeidsmarkt bij SBRCURnet

Wat het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) al voorspelde is uitgekomen: het aantal jongeren dat werkzaam is in de bouw is flink gekrompen, en daalt nog steeds. Tegelijkertijd zit de bouw qua werkvoorraad weer flink in de lift. Het gevolg is duidelijk: er zijn te weinig bouwvakkers, en dan vooral te weinig goed geschoolde en gemotiveerde jongeren.

Tekorten groeien

De tekorten zijn waarschijnlijk lang voelbaar. Want ten eerste duurt het een paar jaar voordat een vakkracht volledig is opgeleid. Ten tweede zijn er steeds minder jongeren (de beroepsbevolking veroudert) en daar komt dan nog bovenop dat steeds minder jongeren kiezen voor de bouw en infra (verandering van het keuzepatroon). Of de sector via de reguliere mbo- en hbo-routes voldoende mensen kan opleiden om in de instroombehoefte te voorzien, is de vraag. Ook zittend personeel zal om-, her- en bijgeschoold moeten worden. 

Naast een kwantitatieve uitdaging heeft de sector ook een kwalitatieve uitdaging. Door innovaties, nieuwe technieken en processen moeten bedrijven in de sector én dus ook hun medewerkers een omslag maken in wat zij kunnen en kennen. De klantwensen veranderen, de producten en methodieken veranderen, de wetgeving verandert en dus verandert de business. Kortom, het is en blijft voor bedrijven in de bouw- en infrasector de komende jaren lastig om goed gekwalificeerd personeel te vinden. En daarbij zie je dat het personeel wat aangenomen wordt vooral oudere bouwvakkers zijn. De gemiddelde leeftijd op de bouwplaats ligt rond de 45 jaar.

Reacties op onze Kenniskraker

De instroom van jongeren is een heel belangrijke kwestie die de gehele bouw en infra aangaat. Willen we dit probleem adequaat tackelen, dan zijn goede, vernieuwende oplossingen nodig. En die moeten vooral vanuit de markt zelf komen. Daarom was het goed te merken dat er genoeg ideeën leven, getuige de uiteenlopende reacties die we via diverse social media binnenkregen op onze Kenniskraker. Een kleine greep:

  • Ilona Janssen: ‘Kei harde euro's en (vaste) baan garantie. Niemand gaat een opleiding volgen om bij een uitzendbureau aan het werk te gaan....’
  • Joran Van Der Werff: ‘Stage laten lopen; 3 dagen in de week tijdens school!’
  • Alex Brommer: ‘De opleidingsbedrijven hebben een bepalende rol. Maar ook de bouwbedrijven moeten een omslag maken om tot het inzicht te komen dat deze leerlingen een verzekerde werkplek hebben tijdens hun opleiding en daarna..’

Beloningsproblematiek komt bij andere reacties naar boven. Een aantal personen noemt baangarantie; bedrijven moeten zorgen dat mensen niet via een uitzendbureau ingehuurd worden, maar ‘gewoon’ ‘in dienst zijn.

Integraal vraagstuk

Fred Janssen gaf niet één antwoord, maar pakte meerdere kanten van de problematiek aan: hij startte met de opmerking ‘Laten bedrijven eens beginnen met stageplaatsen en trainee-ship’, ook stipt hij de samenwerking met het onderwijs aan: ‘Bouwbedrijven mogen wel meer de samenwerking zoeken met het MBO en HBO.’ En tot slot gaat hij ook nog in op innoveren: we moeten niet alleen harder werker, maar ook slimmer, en ‘het meester-gezel principe zou terug moeten komen’.

Freds reactie (via Bouwprofs) en die van alle anderen (waarvoor ook veel dank!) laat zien dat dit een complex vraagstuk is, waarvoor een integrale oplossing nodig is. Bouw, onderwijs en kennisinstituten zullen nauw samen moeten werken om antwoorden te vinden. Een uitdaging waar wij als kennispartner voor de bouw graag ons steentje aan bijdragen!

Kennis voor u én de gehele bouw 
Door het volgen en coachen van koplopers, door grotere én juist ook kleinere succesverhalen te delen en de opgedane ervaringen vast te leggen, levert SBRCURnet kennis op, ook op het vlak van het thema bouwarbeidsmarkt. Daarbij richten we ons specifiek op:

  • Social return
  • Competentie ontwikkeling
  • Duurzame inzetbaarheid
  • Instroom jongeren
  • Kwaliteit van arbeid

Wat kunnen wij voor elkaar betekenen?
Graag willen wij met van gedachten wisselen over de projecten waar uw bedrijf aan werkt. Tegen welke vraagstukken loopt u aan? In het belang van de bouw doen wij dit om niet. Interesse? Mail ons dan via bouwarbeidsmarkt@sbrcurnet.nl of kijk op www.bouwarbeidsmarkt.nl voor meer informatie.

Ook een gratis publicatie winnen? Doe dan mee aan onze volgende Kenniskraker: Hoe kunnen we hergebruik en recycling bevorderen?