0

Energiebesparing

Van energiezuinig tot active house

Duurzaam bouwen, en dan vooral de bestaande bouw energiezuiniger, of zelfs energieneutraal maken. Dat is qua energiebesparing en energieopwekking de grote opgave voor de bouw de komende jaren. Dit alles op basis van de doelstellingen die de Europese en Nederlandse politiek (Energieakkoord) voor 2020 en 2050 hebben gesteld met het oog op:

  1. Het beperken van energieverbruik;
  2. Het opwekken van duurzame energie;
  3. Het efficiënt inzetten van fossiele brandstof voor resterende benodigde energie.

SBRCURnet en energie

Als kennispartner ondersteunen wij de verduurzaming van de bouw, door het begeleiden van een groot aantal Kennispartnerprojecten waarbij duurzaam, en soms zelfs energieneutraal bouwen centraal staat. Daarbij focussen we met name op de bestaande bouw. Enkele voorbeelden van duurzame bouwprojecten en energiebesparing:

Zie verder onze Kennispartnerprojecten.

Meer relevante links energiebesparing

Meer relevante links voor energiebesparing en energieopwekking:

Cindy Vissering
Cindy Vissering
Programmamanager Duurzaam Bouwen & Beton

Telefoon: 015 - 303 05 12

Publicaties

Praktijkboekpassiefhuis_3d_750px_cover-1440762666

Praktijkboek Passiefhuis - 602.15

Ook in de Nederlandse bouwsector is passiefhuis een begrip geworden en is synoniem met energiezuinige bouw. Het ontbreken van een praktisch Nederlandstalig handboek en de enorme ontwikkeling die passiefhuis de laatste jaren heeft doorgemaakt zijn dan ook de aanleiding geweest dit vernieuwde boekw...

Jaar: 2015

Alle publicaties tonen » Verbergen »

Infobladen

Energiesprong_thumb-1422538590

Energiesprong 05c: Functioneel uitvragen en gunnen - 472

De markt uitdagen voor innovatieve oplossingen Deze kennispaper is onderdeel van de set Energiesprongkennispapers Woningbouw Huur. De totale set geeft een compact en compleet beeld van de opgedane kennis binnen het programmaonderdeel Woningbouw Huur. De in deze paper voorgestelde werkwijze is vooral van belang tijdens de transitiefase waar we momenteel nog inzitten. Zodra er voldoende Nul-Op-de-Meter concepten voor de desgewenste opgaves op de plank liggen, zijn deze processen niet meer nodig en kan er uit de beschikbare proposities (concepten) gekozen worden. Aanbevolen voorkennis: de algemene kennispaper ‘Comfortabel en betaalbaar wonen door Nul-Op-de-Meter’ en de kennispaper ‘Van aanbesteden naar afnemen’.

Alle infobladen tonen » Verbergen »

Kennispapers

Kennispaper_nul_op_de_meter_renovatie_3d_cover-1445603778

Kennispaper: Nul op de meter renovatie - K681.15

Hoe het Business Model Canvas uit de Supportroute van de Stroomversnelling Koop ook door anderen gebruikt kan worden

De grote opgave in het energieneutraal maken van onze leefomgeving is het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Hiervoor zijn al diverse programma’s uitgevoerd, zoals de deal Stroomversnelling Koop. Dit programma geeft nieuwe impulsen die het energieneutraal maken en verbeteren van de bes...

Jaar: 2015

Alle kennispapers tonen » Verbergen »

Blogs

Zeven basisprincipes voor biobased bouwen

17 augustus 2016

Lees de blog 'Zeven basisprincipes voor biobased bouwen', door Joop Bensdorp, architect BNA

Joop_bensdorp_small_thumb_large-1471416230
Alle Blogs tonen » Verbergen »