0

Gevels

Gevels en gevelbekleding vervullen niet alleen een esthetische functie. Een gevel moet ook aan een groot aantal technische eisen uit het Bouwbesluit voldoen. 

Van geluidwering tot ongedierte

Denk bij wettelijke eisen aan geluidwering, vocht, wind en ongedierte van buiten, het opnemen en afvoeren van (wind) belastingen, het zorgen voor toetreding van voldoende daglicht en het bijdragen aan een goede warmte-isolatieprestatie.

SBRCURnet en gevels

Gevels ontwikkelen zich. Als kennispartner volgen wij deze innovaties, en helpen we partners in de bouw bij het ontwikkelen en vastleggen van nieuwe vakkennis over gevels. Een voorbeeld is onze publicatie Gevels in ’t groen, over de voor- en nadelen van begroeiing, en mogelijke toepassingen.

Relevante vakkennis

Bij SBRCURnet is nog veel meer relevante vakkennis over gevels te vinden. Hierbij een greep uit het verdere aanbod:


Klimaatgevel

Met het oog op duurzaam bouwen heeft de gevel een ware evolutie doorgemaakt. Zo wordt de zogenoemde klimaatgevel steeds vaker toegepast. Deze maakt op een slimme manier gebruik van daglicht, zonnewarmte en luchtverversing om het binnenklimaat te beheersen. Een techniek die onder andere binnen het bouwconcept Active House wordt toegepast.

Veiligheid gemetselde gevel

Ook veiligheid is een belangrijk issue bij de ontwikkeling van vakkennis. Zo is kwam de kwaliteit van gemetselde gevels ter discussie, nadat enkele jaren geleden enkele gemetselde kopgevels het begaven. Om te komen tot objectieve, eenduidige afspraken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, is de publicatie Prestatie-eisen Gevelmetselwerk voor resultaatgericht samenwerken bij onderhoud, renovatie en nieuwbouw opgesteld.

Publicaties

Pgs_cover-1422537222

Prestatie-eisen Gevelmetselwerk voor Resultaatgericht Samenwerken - 638.13

bij Onderhoud, Renovatie en Nieuwbouw

Deze publicatie heeft tot doel het mogelijk te maken de kwaliteit van gevelmetselwerk objectief vast te leggen, om zo te komen tot eenduidige afspraken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Dit wordt gedaan door de verschillende (constructieve, duurzaamheids- en esthetische) functies van het met...

Jaar: 2013

Alle publicaties tonen » Verbergen »

Infobladen

437-1_thumb-1422537265

Constructieve Veiligheid Gevels (bestaande) gevels - 437

Hoe beoordeelt u de constructieve veiligheid van gevels bij recent opgeleverde, én bij bestaande gebouwen?

Alle infobladen tonen » Verbergen »

Kennispapers

Alle kennispapers tonen » Verbergen »

Blogs

Alle Blogs tonen » Verbergen »