0

Milieuprestaties gebouwen

Duurzaam materiaalgebruik is een onderwerp bij uitstek dat aansluit bij de circulaire economie. Er zijn twee n kringlopen: een biologische kringloop waarbij de toegepaste materialen na gebruik biologisch afbreekbaar zijn, en een technologische kringloop waarbij gekeken wordt of de grondstoffen weer hoogwaardig ingezet kunnen worden door hergebruik van gebouwen, bouwdelen en recyclage (recycling) van materialen. Flexibel en demontabel bouwen is een manier van bouwen die hoogwaardig hergebruik van bouwdelen mogelijk maakt. Het doel is tweeledig: afval  beperken en uitputting van  beschikbare grondstoffen voorkomen.

De milieuprestatieberekening geeft inzicht in de milieubelasting veroorzaakt door een gebouw of bouwwerk. Van invloed is hierbij de keuze van materialen en de toegepaste hoeveelheid: slank construeren kan hierbij positief uitwerken. Bij de keuze van duurzame materialen kan het volgen van een bepaalde visie  een steun zijn: Cradle to Cradle (C2C) of Biobased Bouwen.

SBRCURnet en duurzaam materiaalgebruik

SBRCURnet heeft samen met andere partijen de greendeal biobased bouwen ondertekend, hier gaat u nog meer van horen. Op het gebied van milieuprestatie van gebouwen kunnen wij u helpen met zowel achtergrondinformatie als een aantal cursussen en trainingen op dit onderwerp. Ook betreffende flexibel en demontabel bouwen kunnen wij u verder helpen. Kijk ook eens verder bij de onderwerpen bouwkundig detailleren en bouwmaterialen.

Interessante links

www.milieudatabase.nl

www.aantoonbaarduurzaambouwen.nl

www.biobasedeconomy.nl


Cindy Vissering
Cindy Vissering
Programmamanager Duurzaam Bouwen & Beton

Telefoon: 015 - 303 05 12

Publicaties

Alle publicaties tonen » Verbergen »

Infobladen

Alle infobladen tonen » Verbergen »

Kennispapers


Blogs

Alle Blogs tonen » Verbergen »