0

Aflevering 19: Massief passief woonzorgcomplex, BIM en De Bouwcampus

2 februari 2016

Via morfologisch ontwerpen werd in Vroomshoop een massief passief woonzorgcomplex voor bewoners met een beperking gerealiseerd. Welke voordelen dit heeft, zien we in aflevering 19. Ook nemen we een kijkje in Rotterdam, waar de gemeente een renovatieopdracht door middel van BIM aanbesteedt. En we krijgen antwoord op de vraag: Hoe kan De Bouwcampus concreet bijdragen aan het verbeteren van integraal samenwerken in de bouwsector?

Kpbouwtv-aflevering19-180x180_thumb_large-1454313852

Aflevering 18: Energieopwekkend kantoor, investeren in medewerkers en voorlopers ketensamenwerking

19 januari 2016

Het duurzaamste kantoor van Nederland: BREEAM-Outstanding en energieopwekkend. De huisvesting van Geelen Counterflow levert op jaarbasis meer energie op dan het verbruikt. Verder in aflevering 18 van Kennispartner BouwTV: De resultaten van intensief investeren in de ontwikkeling van medewerkers bij Bouwbedrijf Huurdeman. Tot slot vertellen bezoekers van de Waterbouwdag waarom zij voorloper op het gebied van ketensamenwerking zijn.

Kpbouwtv18-180x180_thumb_large-1453121820

Aflevering 17: Gemotiveerde medewerkers, versnellingstafels ketensamenwerking en verduurzaming

15 december 2015

Focus op duurzame inzetbaarheid zorgt voor betrokken en gemotiveerde medewerkers. Bouwbedrijf VORM zet zich in voor passie en plezier in het werk. Ook zien we in aflevering 17 van Kennispartner BouwTV hoe deelnemers van de versnellingstafels de vertaalslag van ketensamenwerking in theorie naar de praktijk maken. Bezoekers van de Waterbouwdag geven hun mening: moeten we ons bij verduurzaming richten op de bestaande- of nieuwbouw? En aan u de vraag: ‘Hoe stimuleren we bouwbedrijven hun wagenpark te verduurzamen?’ Reageer en win een gratis online publicatie uit de SBRCURnet-webshop!

Kpbouwtv17-180x180_thumb_large-1450080479

Aflevering 16: Energieneutraal renoveren, Community of Practice RGS en loopbaanontwikkeling

1 december 2015

Zonder overlast voor bewoners vanaf de buitenkant renoveren en installeren, dat is het nieuwe concept 2ndSkin. Kennispartner BouwTV laat zien hoe dit werkt. Ook nemen we een kijkje bij de Community of Practice Resultaatgericht Samenwerken, waar men leert door te doen. Op de Waterbouwdag vertellen bezoekers hoe zij zich blijven ontwikkelen in hun loopbaan. En, tot slot, aan u de vraag: ‘Wat is dé manier om oudere werknemers langer aan het werk te houden in de bouw?’ Reageer en win een gratis online publicatie uit de SBRCURnet-webshop!

Kpbouwtv-aflevering16_180x180_thumb_large-1448891463

Aflevering 15: Instroom jongeren, private kwaliteitsborging en afvalreductie

17 november 2015

Op alle bouwprojecten in de regio minimaal 1 leerling aan het werk, dat is het doel van ‘Katwijk bouwt!’. In aflevering 15 zien we hoe onderwijs, overheid en ondernemers dit realiseren. Daarnaast horen we de gevolgen van de invoering van de wet private kwaliteitsborging: hoe realiseer je aantoonbare meerwaarde voor de klant? Bezoekers van Building Holland vertellen over afvalreductie en ook deze keer schakelen we uw hulp in voor de Kenniskraker: ‘Op welke manier kan prefab bouwen een kans zijn voor de bouwarbeidsmarkt?’ Reageer en win een gratis online publicatie uit de SBRCURnet-webshop!

Kpbouwtv15-180x180_thumb_large-1447668558

Aflevering 14: Duurzaam samenwerkingsverband, multifunctionele daken en onderwijs en praktijk

3 november 2015

In aflevering 14 horen we hoe 5 bouwbedrijven via een samenwerkingsverband aantoonbaar duurzame projecten realiseren dankzij de gezamenlijke kennis. Ook zien we multifunctionele daken in Amsterdam en vertellen de bezoekers van Bouw Compleet of onderwijs en bouwpraktijk goed op elkaar aansluiten. Een gratis publicatie uit de SBRCURnet-webshop winnen? Beantwoord de Kenniskraker: 'Hoe zorgen we dat goed opgeleide bèta-vrouwen voor de bouwsector kiezen?' en maak kans!

Kpbouwtv14-overzichtspagina-180x180_thumb_large-1446191138

Aflevering 13: Social return, Nul-op-de-Meter-woning en voordelen van BIM

20 oktober 2015

In Wageningen staat de 1e Nul-op-de-Meter woning die binnen het project Stroomversnelling Koop is gerealiseerd. Het consortium Zonrijk Wonen creëerde voor de renovatie van de corporatiewoning een uniek binnenconcept. Verder in deze aflevering: social return bij de renovatie van het Rudolf Steiner College en voordelen van BIM. De Kenniskraker van deze week: hoe kunnen we hergebruik en recycling in de bouw bevorderen?

Kpbouwtv13-180x180_thumb_large-1444985988

Aflevering 12: Plezier, passie en prestaties en een zelfvoorzienend vakantiehuis

6 oktober 2015

Een zelfvoorzienend vakantiehuisje dat je binnen 1 dag kunt plaatsen in de vrije natuur, in Kennispartner BouwTV horen we er alles over. Daarnaast zien we hoe de medewerkers van bouwbedrijf Kleijngeld met plezier en passie werken aan prestaties. Bezoekers van de BouwCompleet bespreken de voordelen van integrale samenwerking. Tot slot de Kenniskraker van de week: hoe verleiden we jongeren te kiezen voor een bouwgerelateerde vakopleiding? Vul uw ideeën hierover in bij de reacties onder de video en maak kans op een gratis publicatie in de webshop van SBRCURnet!

Kpbouwtv12-180x180_thumb_large-1444109668

Aflevering 11: Snel, technisch hoogstaand bouwen, competentieontwikkeling en stroleembouwen

29 september 2015

Een technisch hoogstaand gebouw binnen 1 jaar van schetsontwerp naar ingebruikname. De andere aanpak die hiervoor nodig is, zien we in deze aflevering van Kennispartner BouwTV. Deelnemers aan BuildUpSkillsNL vertellen of bouwers zijn voorbereid op de veranderingen in de sector. Bouwers aan het Ecodorp bespreken de voordelen van bouwen met stro en leem. Tot slot aan u de vraag hoe we mensen weer enthousiast krijgen om in de bouw te werken.

Kpbouwtv-aflevering11-180x180_thumb_large-1442576429

Aflevering 10: Binnen 5 dagen betaald, bouwen met vrijwilligers en prefab bouwen

8 september 2015

In Bergen Noord-Holland bouwen initiatiefnemers samen met vrijwilligers een ecologisch dorp, waar ze niet alleen woningen, maar ook bedrijvigheid realiseren. Binnen vijf dagen betaald krijgen voor het werk wat je hebt verricht: het is voor veel onderaannemers en bouwpartners een droom. In het project van Staton Bouw en Veth Propulsion gebeurt het. Op de beurs Building Holland vragen we wat de voor- en nadelen zijn van prefab bouwen.

Kpbouwtv-aflevering10-afleveringspagina-180x180-nieuw_thumb_large-1441693588

Aflevering 9: Energieneutraal monument, jongeren aan het werk en proactiviteit

14 juli 2015

De eerste energiearme – mogelijk zelfs energieneutrale – monumentale boerderij realiseren van Nederland, via Warm Bouwen, dat is het streven voor boerderij ‘Grote Hoeve’ in Baak. Bouwmensen Amersfoort onderzoekt samen met de Kennispartner hoe je jongeren aan het werk kunt krijgen in de bouw en hoe een regionale aanpak daarbij kan helpen. Tot slot belicht de laatste aflevering van seizoen 1 van Kennispartner BouwTV de vraag of bouwers nog te veel werken volgens ‘u vraagt, wij draaien’.

Kpbouwtv-aflevering9-180x180_thumb_large-1436770719

Aflevering 8: Anders aanbesteden, focus op arbeidsmarkt, groene energie

7 juli 2015

Lucas Onderwijs wil zijn aanbestedingen voor bouwprojecten verbeteren. Hoe dit uitpakt voor bouwer en architect, horen we in aflevering 8. Verder gaat Kennispartner BouwTV in op het thema arbeidsmarkt. Wat speelt er op dat vlak in de sector? En hoe springt de Kennispartner daarop in? Bezoekers van de Beurs Eigen Huis raden hoeveel van de groene energie die we in Nederland gebruiken, ook in Nederland wordt opgewekt.

Kpbouwtv-aflevering8-180x180_thumb_large-1436165687

Aflevering 7: Belang van duurzaamheid, bouwen met scholieren, ketensamenwerking

30 juni 2015

In aflevering 7 van Kennispartner BouwTV horen we waarom de bouw moet verduurzamen en hoe we die ambitie concreet kunnen vormgeven. Ook zien we dat leerlingen van het Zadkine zijn klaargestoomd voor de arbeidsmarkt doordat ze konden meewerken aan de bouw van het prototype Maskerade. Bij BouwLokalen in Veldhoven peilen we de stemming: staat aanbesteden ketensamenwerking in de weg?

Kpbouwtv-aflevering7-180x180_thumb_large-1435579285

Aflevering 6: Versnellen ketensamenwerking, CO2-neutrale stad, baan vinden in de bouw

23 juni 2015

Kennispartner BouwTV sluit aan bij een actueel, regionaal initiatief om integrale samenwerking in de bouw te bevorderen: de Versnellingstafels van Platform Ketensamenwerking Zuid in Limburg. Verder aandacht voor de gemeente Amersfoort, die de ambitie heeft om al twintig jaar eerder dan het landelijk streven een CO2-neutrale stad te zijn. De bouwsector herstelt voorzichtig, het aantal banen groeit. Is het ook makkelijk een baan te vinden in de bouw? Bezoekers aan een banenmarkt in Bergen op Zoom geven hun mening.

Kpbouwtv-aflevering6-online_thumb_large-1434959559

Aflevering 5: Bouwen met bewoners, de voordelen van ketensamenwerking en biobased materialen

16 juni 2015

Energiezuinig en ecologisch bouwen samen met bewoners: het project Beekhuizen toont in aflevering 5 de kracht van bewonersparticipatie. Verder nemen we ketensamenwerking onder de loep. Wat betekent integraal samenwerken voor de bouw en waarom is het een belangrijk thema? Tot slot zien we of de bezoekers van Building Holland herkennen welk materiaal biobased is.

Kennispartner-bouwtv-aflevering-05-180x180_thumb_large-1434377186

Aflevering 4: Active Houses in de maak, flexibele woonzorgcomplexen en ervaring vs innovatie

9 juni 2015

In een kortere tijd een duurzaam Active House neerzetten, met een hogere kwaliteit voor een lagere prijs. In aflevering 4 ziet u de Icoonwoningen in Almere en Den Haag. Daarnaast nemen we een kijkje bij Sament, dat niet alleen de bouw van flexibele woonzorgcomplexen op zich neemt, maar via het initiatief FUTURA ook de exploitatie, waardoor de organisatie interessante investeerders aan zich weet te binden. Aan bezoekers van de Beurs Eigen Huis vragen we door wie ze liever hun huis laten (ver)bouwen: de jongere bouwer die op de hoogte is van de laatste technieken en innovaties, of de ervaren bouwer die al jaren in het vak zit?

Kpbouwtv-aflevering4-online-nieuw_thumb_large-1434009830

Aflevering 3: Lean werken, kwaliteit samenwerking centraal en duurzaam bouwen

26 mei 2015

De principes van lean werken helpen de verspilling op de bouwplaats tegen te gaan, horen we in aflevering 3. De werknemers van Bouwbedrijf GJ van der Hulst volgen hiervoor een speciale training, waarbij life long learning centraal staat. In het lommerrijke Bloemendaal vertelt Dura Vermeer over de rioolvervanging en wegconstructie die via Past Performance zijn uitgevoerd. Centraal hierbij staan de kwaliteit van de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Deelnemers van BouwLokalen vertellen welk huis volgens hun duurzamer is: heel goed geïsoleerd en met een zonnepaneel, of helemaal vol zonnepanelen, met minder goede isolatie.

Kpbouwtv-aflevering-03_thumb_large-1432618733

Aflevering 2: Snel luchtdicht bouwen, Resultaatgericht Samenwerken en werkgeluk

12 mei 2015

Snel slopen, én vervolgens nieuw bouwen met een zo goed mogelijke luchtdichting, waarbij je de bewoners zo kort mogelijk hinder bezorgt. In aflevering 2 laat Bouwbedrijf Van der Weegen zien hoe dat kan. Daarnaast gaan we op bezoek in Abcoude waar woningcorporatie Groen West en Hemubo een project realiseren volgens Resultaatgericht Samenwerken en zo faalkosten reduceren. In Bergen op Zoom peilen we de stemming op een banenmarkt: waarom wilt u in de bouw werken en wat is werkgeluk volgens u?

Button-kennispartner-bouwtv-aflevering-02-180x180_thumb_large-1431354270

Aflevering 1: Social return, Nul-op-de-Meter en communicatie

28 april 2015

In de eerste aflevering zien we dat bouwbedrijf Lithos Bouw & Ontwikkeling wijkbewoners van een project in Bergen op Zoom aan een baan helpt op de bouwplaats en horen we hoe woningcorporatie SSW in Bilthoven toewerkt naar Nul-op-de-Meter. Ook brengen we een bezoek aan de Beurs Eigen Huis, waar we nagaan waarom een goede communicatie tussen bouwer en klant zo belangrijk is.

Kennispartner_bouwtv_aflevering-01-180x180_thumb_large-1431380688