0

Waterbouwtechniek

Schaalmodelproeven moeten leiden tot kostenbesparing
bij bescherming van kades en waterbodems

Deltares onderzoekt met schaalmodelproeven in hoeverre hoge stroomsnelheden van boegschroeven en scheepspropellers schade aanrichten aan kades en waterbodems. Het uiteindelijke doel: een flinke kostenbesparing in beschermingsmaatregelen.

Door hoge stroomsnelheden kunnen ontgrondingskuilen ontstaan, die in extreme gevallen zelfs kades of andere constructies kunnen bedreigen. Om dit te voorkomen worden vooral nabij constructies (kades, sluizen etc.) bodembeschermingen toegepast, zoals stortstenen, blokkenmatten, beton of asfalt. impressie schroefstralen web

Meer over de schaalmodelproeven

Met de tests bepalen de onderzoekers de maatgevende condities voor de bescherming van waterbodems in open water en nabij kades. Deze inzichten gebruiken zij om (ontwerp-) richtlijnen te verifiëren, en waar mogelijk uit te breiden. Zo kunnen ontwerpen uiteindelijk minder zwaar worden uitgevoerd, of in een minder uitgestrekt gebied, wat uiteindelijk tot grote kostenbesparingen zal leiden. 

Een deel van de tests is gericht op de stroomsnelheden veroorzaakt door een boegschroef nabij een kade, en een andere serie testen beslaat de invloed van scheepsschroeven op bodembeschermingen. Het gaat dan om zowel losse stenen als blokkenmatten. 

proef schroefstralen web

Interesse in dit project? Meld het ons!

De huidige fase van het project is een samenwerking met SBRCURnet, Haven van Antwerpen, Haven van Rotterdam, Rijkswaterstaat en Holcim. In een volgende fase wordt dit onderzoek uitgebreid met aanvullende schaalmodeltesten, mogelijk ook voor asfaltbeschermingen. Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds aanmelden voor deze vervolgfase. Zie hieronder voor de contactgegevens.

Publicaties

Ontwerprichtlijn_geotextielen_onder_steenbekleding_3d_maart2017jt_cover-1491565091

Ontwerprichtlijn Geotextielen onder steenbekleding - CRW 660.16

In de waterbouwkunde blijkt er geen effectieve ontwerpfilosofie (en daarop gebaseerde ontwerpregels) te bestaan die het schadevrij installeren van geokunststoffen onder gezette en los gestorte steen in waterbouwkundige constructies verzekeren. Vooral het voorkomen van schade aan het geokunststof ...

Jaar: 2017

Alle publicaties tonen » Verbergen »

Kennispapers

Alle kennispapers tonen » Verbergen »

Blogs

Hoog of droog **einde oefening**

24 oktober 2016

Lees de blog Hoog of droog? **einde oefening**, door Auke Terlouw, Project Engineer bij Van den Herik

Auke-terlouw_thumb_large-1477315400
Alle Blogs tonen » Verbergen »